Politika

Nafta i plin

Vrdoljak: Hrvatska ima potencijala postati mala Norveška

Vrdoljak: Hrvatska ima potencijala postati mala Norveška
Slavko Midzor/PIXSELL

"Hrvatska ima potencijala postati mala Norveška", uvjeren je u to ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon završetka projekta prikupljanja seizmičkih podataka u hrvatskom podmorju.

 

Istraživanje je provela norveška tvrtke Spectrum i to 2D tehnikom u svrhu istraživanja nafte i plina, proces je trajao pet mjeseci, u epikontinentalnom dijelu Jadranskog mora.

"Strukture koje su nađene pokazuju da sigurno ugljikovodika na hrvatskom dijelu Jadrana ima. Točne količine će se definirati kroz daljnju analizu ovih podataka, ali najpreciznije i najtočnije tijekom istraživanja", rekao je Vrdoljak i dodao kako već postoji veliki interes velikih stranih kompanija, od kojih su neke i otkupile dokumentaciju.

O kojim kompanijama je riječ nije htio otkriti, ali ono što sada slijedi je formatiranje i prezentacija nalaza naftnim kompanijama.

Nakon toga raspisat će se natječaj za koncesije koji se očekuje već u travnju ove godine.

"Na taj način Hrvatska ima veliku perspektivu biti jedna od rijetkih europskih zemalja koja ima daleko više plina i nafte nego što joj treba i biti u poziciji male Norveške. Trebat će dugo godina da do toga dođemo, ali ovo je početak tog perioda kada se pretvaramo u energetsku silu, u najmanju ruku, regije".

A da će strane kompanije biti zainteresirane za bušotine u Jadranu najbolje govore i podaci dobiveni ovim istraživanjem.

"Na mnogim drugim morima svijeta, Afrike, Južne Amerike, jedan 'driling' košta i više 200 milijuna dolara, dubina mora, struktura. U Jadranu je to gotovo deset puta manje".

Inače, čitav projekt privukao je pažnju javnosti i zbog toga što za njega Vlada nije provela javni natječaj.

"Niti bi si to Spectrum dozvoli, niti ja osobno, a niti bi imali status ozbiljnih partnera kao što smo sad dobili kod svjetskih naftnih kompanija, da sve nije sukladno s tim pozitivnim propisima", kaže Vrdoljak i dodaje kako su se istraživanja vršila po najvišim ekološkim standardima, a koliko bi se novca od ovoj projekta moglo sliti u državni proračun nije želio pričati.

"Ovo je projekt koji će osigurati najjeftiniji mogući plin za hrvatske građane i najjeftiniji mogući plin za hrvatsku industriju. Koliki će konkretan financijski benefit biti, kroz ugovor o podjeli produkata, danas bi bilo previše neozbiljno govoriti, ali stotine milijuna dolara će se ulagati od 2015. do 2019. godine u Hrvatskoj", istaknuo je Vrdoljak.

Pored toga, Vrdoljak je uvjeren kako bi ovdje moglo biti posla i za domaće tvrke, te da će se otvoriti i nova radna mjesta.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.