Politika

Tko su najplaćeniji?

Jesu li plaće gradonačelnika previsoke?

Jesu li plaće gradonačelnika previsoke?

 Nedavna medijska objava gradonačelničkih plaća izazvala je kod mnogih građana u najmanju ruku čuđenje, pogotovo u gradovima gdje je nezaposlenost na vrhuncu.

Što kažu sami gradonačelnici? Postupaju li racionalno s novcem namijenjenih gradskim upravama?

Da u Hrvatskoj nije bajno stanje, to znaju i ptice na grani.Više od 375 tisuća nezaposlenih brojka je od koje boli glava pogotovo ministre u Vladi.

Kriza i nezaposlenost utječu i na stanje svijesti kod svakog građanina pa se sve gleda kroz mikroskop. Tako i plaće državnih dužnosnika, ali i lokalnih čelnika.

Ovih dana tema su bile i plaće gradonačelnika, pa su tako najbolje plaćeni zagrebački Milan Bandić, zatim gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, Splita Ivo Baldasar.

Ne zaostaju s plaćama ni gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček, a ni gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić.

Jesu li plaće previsoke u ova teška vremena? Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara za Media servis kaže: "S tim da sam ja gradonačelnik koji ima petero djece na poreznoj olakšici jer moja je bruto plaća 22 tisuće. I imam manje porezno opterećenje radi svih ovih uzdržavanih članova i to je samo razlog zašto sam na toj listi neto plaće došao na drugo mjesto."

Na visokom četvrtom mjestu je pulski gradonačelnik Boris Miletić čija je plaća 16 tisuća i 900 kn. Kada bi se gledao i bruto iznos na ljestvici plaća ne bi puno pao. No Miletić za Media servis podsjeća: Gradska uprava Grada Pule najštedljivija je u Hrvatskoj.

Pulski gradonačelnik kaže kako je grad počeo štedjeti još 2007. godine dok kriza nije stupila na vrata. "Mi smo kao prvi grad u Hrvatskoj objedinili javnu nabavu gradske uprave, komunalnih društava, javnih ustanova i na taj način postigli višemilijunske uštede".

Bilo kako bilo, svim je gradonačelnicima u Hrvatskoj bukvicu ipak očitao metkovski gradonačelnik Božo Petrov.

On je, pobijedivši na lokalnim drastičnim rezovima, a sebi prvom dodijelivši si plaću od 3.500 kn, gradski dug smanjio za gotovo 6,5 milijuna kuna. Možda bi upravo taj put bio pravi za sve one koji preuzmu gradsku pa i neku drugu vlast. Pa onda kada  svi radnici budu mogli živjeti od svoje plaće neće biti sporno da ona gradonačelnička bude i dva do tri puta veća od prosječne hrvatske.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.