Politika

Najavio je skori povratak MIG-ova s remonta

Kotromanović: Zadovoljan sam što smo dosad napravili

Kotromanović: Zadovoljan sam što smo dosad napravili

Ministar obrane Ante Kotromanović izjavio je danas kako vjeruje u budućnost hrvatskih oružanih snaga, ocijenio da je ova vlada napravila dosta reda u njegovom sektoru, te najavio skori povratak hrvatskih MIG-ova s remonta u Ukrajini.

U mom sektoru ova je vlada napravila dosta reda, rekao je ministar, MORH je dobio zdravstvenu ustanovu, promijenjen je zakon o zdravlju i radi se reforma zdravstvenog sustava, a reforma obrazovnog sustava je napravljena. "Znam što sam zatekao i što smo napravili do sada. Napravili smo i napravit ćemo niz reformi i garantiram da smo spremni izvršiti svoje zadaće", kazao je Kotromanović večeras u Dnevniku RTL-a odgovarajući na pitanje kako je zadovoljan radom premijera Zorana Milanovića.

"Kao stari vojnik koji zna što je vojnička spremnost, koji zna što je 'fight' i rat, ja sam zadovoljan (spremnošću hrvatskih oružanih snaga). Mi tu radimo dobru, čvrstu, malu vojsku koja može primiti udarac u ratu ali može i itekako udariti", rekao je.

Osvrnuo se i na kompletnu reformu školskog sustava, nakon koje MORH kreće s novim sustavom obrazovanja. "Nismo bili zadovoljni s time što smo imali. Nama treba časnik koji će biti časnik budućnosti, časnik koji će odgovoriti na sve izazove", kazao je ministar, napomenuvši kako je jako ponosan na sve postignuto.

Najavio je skori povratak hrvatskih MIG-ova s remonta u Ukrajini, istaknuvši kako je od roka isporuke važnije da posao na njima bude odrađen kako valja, no ipak je poručio da Hrvatska neće odustati od naplate penala za kašnjenje s isporukom.

"Ne žurim s tim, jer ne želim da upadnemo u zamku kao zadnji put kad smo radili remont. Ne želim da dođu ovdje avioni i da se pokaže da nešto nije u redu", kazao je.

Posljednja testiranja učinjena prije desetak dana na jednom od MIG-ova pokazala su da su nedostaci otklonjeni, a sada se čeka da se popravi vrijeme kako bi ih se moglo dopremiti u Hrvatsku, napomenuo je, istaknuvši kako je posebno ponosan na transparentan postupak javne nabave koji je omogućio uštedu u visini od četiri milijuna eura.

To bi trebalo biti za desetak do petnaest dana, najvjerojatnije do sredine veljače, a Hrvatska planira tražiti naplatu penala zbog njihova kašnjenja, budući da posljednji rok za isporuku istječe za nekoliko dana. Napomenuo je da je to obvezan učiniti kako netko ne bi poslije rekao da je oštetio državni proračun, istaknuvši kako visina penala uobičajeno iznosi do pet posto, a zasad se ne zna koliki će točno iznos Hrvatska tražiti na ime odštete.

Prema planu se odvijaju i remonti helikoptera, a zadovoljan je i situacijom s hrvatskim oklopnim snagama, gdje se prvi put krenulo u modernizaciju tenkova, kazao je Kotromanović i najavio skoro potpisivanje ugovora o modernizaciji tenkova s tvrkom Đuro Đaković. Rekao je da je cilj u sustavu zadržati 56 tenkova. "U idućih 20-tak godina bit ćemo potpuno zadovoljni spremnošću što se tiče oklopnih snaga", kazao je.

Osvrnuo se i na kotiranje hrvatskih tvrtki koje se bave proizvodnjom vojne opreme i naoružanja na inozemnim tržištima. Istaknuo je da su to redom kvalitetne tvrtke i da su strana tržišta zainteresirana za njihove proizvode. U prošloj godini te su tvrtke ostvarile izvoza u vrijednosti 1,1 milijardu kuna, što je povećanje od 25 posto u odnosu na 2012. te 90 posto u odnosu na 2011., istaknuo je ministar, napomenuvši kako je zadaća MORH-a i politike pomoći im otvaranjem vrata jer je "riječ o milijunskim iznosima".

Na novinarsko pitanje je li Hrvatskoj doista u trenutnoj situaciji potreban spomenik domovini, kazao je kako bi volio do 2015. "imati nešto gdje možemo polagati vijence".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.