Politika

Vlada planira manji deficit

Milanović: proračunski deficit će biti manji od 12 milijarda kuna

Milanović: proračunski deficit će biti manji od 12 milijarda kuna

Hrvatska vlada planira Saboru predstaviti prijedlog proračuna s bitno manjim deficitom od 12 milijarda kuna koliko mediji tvrde, rekao je u utorak hrvatski premijer Zoran Milanović u Pragu nakon razgovora s češkim premijerom Bohuslavom Sobotkm kojemu je prenio hrvatska iskustva s uvođenjem fiskalizacije.

 

Europska komisija u nedjelju je predstavila izvješće o mjerama hrvatske vlade na ispravljanju makroekonomskih neravnoteža u kojem je hrvatske rezultate ocijenila ograničenim i manjkavim, a HRT je objavio prije tri dana, nakon telefonske sjednice vlade, kako bi u proračunu za iduću godinu manjak trebao biti 12 milijarda kuna, odnosno 3,9 posto BDP-a.

"Vlada planira manji deficit i to nikako ne može biti loša fiskalna politika", rekao je Milanović u Pragu. "Tuđe prognoze slušam i uzimam u obzir, a proračunska i fiskalna politika hrvatske vlade bit će razvidna za nekoliko tjedana", najavio je.

Ona će se kretati u smjeru smanjivanja deficita, ali ne "bezuvjetnom štednjom i bezglavim rezanjem svih mgućih troškova što vodi u recesiju", rekao je.

Milanović je rekao kako njegova vlada želi "da država bude razumniji potrošač", ali da uštede neće ostvariti samo "slijepim rezanjem".

"Ne možemo zemlju voditi po uputstvima za upotrebu i ići slijepo u rezanje. Ta politika Europsku uniju nakon šest godina krize nije nikamo dovela", ocijenio je.

Naprotiv, kaže, "dovela ju je do recesije u Italiji, i gotovo stagnacije u Njemačkoj".

"Ta politika bezuvjetne štednje činila se razumnom i dobrom prije pet godina, a rezultata nema", rekao je Milanović.

"Paradoksalno, rast su ostvarile samo one zemlje koje su bile izvan eurozone i imale fleksibilnu fiskalnu politiku", poručio je hrvatski premijer.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.