Politika

BiH: Dodik opovrgava da je zbog Ivanića deložirao i potpredsjednike RS-a

BiH: Dodik opovrgava da je zbog Ivanića deložirao i potpredsjednike RS-a

Ured predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika opovrgnuo je navode da je naložio deložaciju iz dosadašnjeg sjedišta, zgrade Palače Republike, dvojice budućih dopredsjednika ovoga entiteta, kao i novoimenovanog srpskog člana BiH Predsjedništva Mladena Ivanića, koji je u izbornoj utrci porazio kandidatkinju Dodikova SNSD-a Željku Cvijanović.

 

Oporba u Republici Srpskoj je objavila kako je Dodik, koji je ponovno izabran za predsjednika ovoga entiteta, naložio iseljenje ureda dvojice dopredsjednika RS-a iz reda Hrvata i Bošnjaka, kao i banjolučki ured srpskog člana BiH Predsjedništva, koji su se do sada nalazili u istoj zgradi gdje je i njegovo sjedište.

"Palača Republike isključivo je u funkciji rada i smještaja institucije predsjednika republike. Služba predsjednika osigurala je primjerene prostore u objektu u ulici Jasenovačkih žrtava u Banjoj Luci za rad potpredsjednika Republike Srpske", priopćili su iz Dodikova ureda.

U priopćenju se dodaje da su posljednje četiri godine srpski član BiH Predsjedništva i dva dopredsjednika Republike Srpske iz reda Hrvata i Bošnjaka imali sjedište u Palači Republike te da izmjena ima za cilj omogućiti uredu predsjednika RS-a da može normalno funkcionirati.

No, novoizabrani bošnjački potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić (SDA) ne smatra tako i ističe kako će, unatoč ovom pokušaju degradiranja, raditi svoj posao bez problema.

Čelnik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić rekao je da izbacivanje člana Predsjedništva BiH iz RS Mladena Ivanića i potpredsjednika RS Ramiza Salkića i Josipa Jerkovića iz Palače predsjednika RS ne ponižava te političare, ali ponižava Republiku Srpsku.

Dio medija u Republici Srpskoj bliskih oporbi tvrdi kako je Dodikov potez motiviran gubitkom mjesta člana BiH Predsjedništva. Po tim navodima, Dodik je odlučio Mladena Ivanića, koji je porazio SNSD-ovu kandidatkinju Željku Cvijanović, premjestiti u staru zgradu vlade, koja se nalazi odmah uz zgradu Narodne skupštine Republike Srpske.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.