Politika

Zasjedanje

Na Vladi izmjene Zakona o policiji

Na Vladi izmjene Zakona o policiji

Zakon se mijenja budući da se tijekom primjene pojedinih odredbi pojavila potreba da se određeni nomotehnički nedostaci isprave kao i da se pojedine njegove odredbe usklade s važećim propisima

Vlada će danas raspravljati o nacrtu prijedloga Zakona o policiji.

Zakon se mijenja budući da se tijekom primjene pojedinih odredbi pojavila potreba da se određeni nomotehnički nedostaci isprave kao i da se pojedine njegove odredbe usklade s važećim propisima.

Izmjenama Zakona trebale bi se stvoriti pretpostavke za učinkovitije postupanje Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova, kao i da poduzme odgovarajuće mjere za učinkovitiji nadzor postupanja policijskih službenika pojačanim djelovanjem nadležnih tijela MUP-a.

Tako će se detaljnije propisati postupak po pritužbama i predstavkama fizičkih ili pravnih osoba koje smatraju da su njima ili nekome drugom, djelovanjem ili propuštanjem djelovanja policijskog službenika, u primjeni policijskih ovlasti, povrijeđena ljudska prava ili slobode.

Mijenja se i članak 128. Zakona o policiji i to, kako je u Vladi objašnjeno, u cilju racionalizacije troškova. Naime, prolongiralo bi se stupanje na snagu odredbe članka 21. stavaka 1. 2., i 3. Zakona o policiji (sa 1. siječnja 2015. na 1. siječnja 2017. godine) koje se odnose na otpremninu, odnosno kojom se omogućuje policijskom službeniku kojem prestaje državna služba radi stjecanja prava na invalidsku mirovinu zbog ozljede na radu ili profesionalne bolesti, policijskom službeniku kojem, sukladno posebnom propisu, prestaje državna služba radi stjecanja pravna na starosnu mirovinu te policijskom službeniku kojem, sukladno posebnom propisu, prestaje državna služba radi stjecanja prava na prijevremenu starosnu mirovinu, pravo na neto iznos otpremnine u visini prosječne mjesečne neto plaće isplaćene po zaposlenom u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj utvrđene od strane Državnog zavoda za statistiku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.