Politika

6 milijardi i 850 milijuna kuna

Zagreb dobio proračun za 2015.

Zagreb dobio proračun za 2015.

Zagreb je dobio proračun za sljedeću godinu, iznosi 6 milijardi i 850 milijuna kuna i manji je nego ovogodišnji.

Na prijedlog proračuna stigla su čak 42 amandmana od 12 predlagatelja, ali usvojen je samo amandman zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek u koji su bili ukomponirane i neke primjedbe i prijedlozi ostalih zastupnika:

"Navedenim amandmanom se ne mijenja ukupna visina predloženog prijedloga proračuna Grada Zagreba, i on ostaje u visini od 6 mlrd 850 milijuna kuna.Kroz amandman se nastojalo uvažiti i ugraditi što više inznesenih prijedloga. Svim se prijedlozima nije moglo u potpunosti udovoljiti zbog ograničenosti raspoloživosti sredstava s jedne, te zakonima i ugovorima i skupštinskim odlukama preuzetim obvezama s druge strane" obrazložio je Slavko Kojić, pročelnik za financije.

Za proračun je glasalo 26-ero zastupnika, 22 je bilo protiv. Podržali su ga zastupnici nezavisne liste Milana Bandića, HSLS-a, HSS-a i HSU-a. Protiv su bili HDZ-ovi, SDP-ovi i HNS-ovi zastupnici. Ipak, i gradska se vlast složila da proračun nije idealan zbog okolnosti kojima je donosen s obzirom na zakonske promjene u oporezivanju dohotka i financiranju lokalne samouprave. Jelena Pavičić Vukićević nada se da će se dio o financiranju promijeniti zahvaljujući Ustavnom sudu, od kojeg je Udruga gradova zatražila ocjenu ustavnosti spornog zakona o financiranju:

"Ja ovom proračunu zapravo baš niti ne želim baš dugi vijek. Ja mu želim da on vrlo brzo početkom godine doživi svoju ozbiljnu izmjenu, zato što se nadam da u ovoj zemlji ipak postoje određene instance kao što je Ustavni sud. Ja očekujem da će Ustavni sud ipak napraviti nešto, da ćemo se vratiti na neke stare postavke, na neke stare iznose sa kojima bi ipak bilo moguće svim našim sugrađanima pružiti kvalitetnu uslugu" rekla je Jelena Pavičić Vukićević


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.