Politika

Banja Luka: Novinari prosvjedovali tražeći zaštitu od političkih pritisaka

Banja Luka: Novinari prosvjedovali tražeći zaštitu od političkih pritisaka

Nekoliko desetaka novinara sudjelovalo je u ponedjeljak u prosvjednom okupljanju u središtu Banje Luke organiziranom kako bi se upozorilo na sve učestalije i opasnije ugrožavanje slobode medija u Bosni i Hercegovini.

 

Skup je organizirala udruga pod nazivom Klub novinara Banja Luke a njen predsjednik Siniša Vukelić kazao je ovom prigodom kako je cilj pokazati da novinari neće pokleknuti pod pritiscima čiji je cilj ugušiti slobodno informiranje javnosti.

Neposredni povod za prosvjedno okupljanje bila je nedavna odluka ureda predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da novinarima BN televizije iz Bijeljine jednostavno zabrani ulazak na Dodikove konferencije za novinstvo kao i upad policije u redakciju internetskog portala "Klix" u Sarajevu.

Vukelić je podsjetio kako su to tek novi napadi na slobodu medija pri čemu je novinarima u BiH u proteklih osam godina čak u šezdeset slučajeva prijećeno smrću zbog njihova izvještavanja.

"Ovo je dakle atmosfera u kojoj su najviši državni dužnosnici stvorili takvu politiku prema kojoj je sasvim normalno proganjati i maltretirati novinare", kazao je Vukelić.

Na prosvjednom skupu zatraženo je da ured predsjednika RS napokon osigura svim novinarima jednaki tretman kao i da se u cijelosti razjasne okolnosti istrage kojoj je podvrgnut portal "Klix".

Bijeljinska BN televizija jedna je od rijetkih u RS koja kritički izvještava o vlasti u tom entitetu a Dodik ju je opetovano prozivao zbog navodnog širenja laži.

Portal "Klix" je pod istragom nakon što je objavio snimku telefonskog razgovora u kojemu predsjednica vlade RS Željka Cvijanović govori o "kupnji" zastupnika u entitetskom parlamentu kako bi se osigurala potrebna većina Dodikovu Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.