Politika

Izbori za predsjednika RH

Hrvatska odabrala predsjednicu - pobjeda Kolinde Grabar Kitarović

Hrvatska odabrala predsjednicu - pobjeda Kolinde Grabar Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović nova je hrvatska presjednica. Hrvatska je prvi put smijenila predsjednika.
 
U 22 sata predsjednik Državnog izbornog povjerenstva objavio je neslužbene rezultate izbora.  Glasanju je pristupilo 2,178,528 birača, od toga je glasalo njih 2,177,779. Važećih listića je bilo  2,118,80. Podaci su se odnosili na 97,7 posto obrađenih biračkih mjesta.
 
Prema neslužbenim informacijama Kolinda Grabar Kitarović u dijaspori uvjerljivo vodi, te ima 87 posto glasova naspram 13 posto za Ivu Josipovića.

Zagreb i Rijeka za Josipovića, Split, Osijek i Zadar za Kolindu

Prema obrađenim rezultatima do 20.40 sati očekivane su pobjede Josipovića i Kolinde. Varaždin, Zagreb i Rijeku osvojio je Josipović, dok je Split Osijek i Zadar osvojila Kolinda. U prvom krugu u Zadru je pobijedio Ivo Josipović, no čini se da su se HDZ-ovci mobilizirali jer je sada u vodstvu Kolinda.

Veći broj glasova Josipović je dobio samo u sedam županija i Gradu Zagrebu. Županije koje su sklonije Josipoviću su Istarska, Primorsko-goranska, Krapinsko-zagorska, Varaždinska, Međimurska, Koprivničko-križevačka i Bjelovarsko-bilogorska.

Najuvjerljiviju pobjedu Josipović je odnio u Istarskoj županiji gdje je, prema trenutnim rezultatima, skupio 79,64 posto glasova. Jednako impresivan rezultat Josipović je osvojio i u Međimurskoj županiji, gdje je za njega glasalo 72,60 posto birača.

Grabar Kitarović najbolje je prošla u Ličko-senjskoj županiji, gdje je, prema trenutnim rezultatima, skupila 67,92 posto glasova. Drugi najbolji rezultat Grabar Kitarović ostvarila je u Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je skupila 60,31 posto glasova.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.