Politika

Izbori za predsjednika RH

Hrvatin još nije proglasio pobjedu Grabar Kitarović jer sva birališta nisu obrađena

Hrvatin još nije proglasio pobjedu Grabar Kitarović jer sva birališta nisu obrađena

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Branko Hrvatin potvrdio je u nedjelju navečer da HDZ-ova kandidatknja Kolinda Grabar Kitarović vodi u utrci za mandat hrvatske predsjednice pred SDP-ovim Ivom Josipovićem, no pobjedu nije mogao proglasiti jer još nisu bila obrađena sva biračka mjesta.

 

DIP je u 22 sata objavio da je za Grabar Kitarović glasovalo 1.070.937 birača, odnosno 50,54 posto, a za Josipovića 23.000 birača manje, odnosno njih 1.047.867 ili 49,46 posto. To su privremeni i neslužbeni podaci do 21,55 sati, a njima je obuhvaćeno 97,75 posto biračkih mjesta.

Hrvatin je najavio da će DIP nastaviti objavljivati podatke kako se budu unosili zapisnici o glasovanju sa biračkih mjesta. Izlaznost na izbore bila je vrlo visoka, čak 58,91 posto.

Predsjednik DIP-a podsjetio je da zbog vremenske razlike još traje glasovanje u inozemstvu, u zemljama Južne i Sjeverne Amerike, pa ti podaci nisu dodani gore navedenima.

Nisu im dodani niti podaci za Tuzlu i Mostar u kojem su u nedjelju u 22 sata birališta još bila otvorena, a na potvrdu za glasovanje čekalo je oko tisuću ljudi.

"Kad iznimku pretvorite u pravilo, nema više mogućnosti neke objektivne reakcije", objasnio je Hrvatin nedjeljne gužve na biračkim mjestima u Mostaru.

Podsjetio je da se hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj, a žele ostvariti biračko pravo, moraju aktivno registrirati, a to je vrijedilo i za građane koji su, primjerice, željeli glasovati u Mostaru.

Hrvatin podsjeća da je za BiH određeno 15 biračkih mjesta, od čega deset u Mostaru, što je, s obzirom na brojku od 9.000 aktivno registriranih birača, trebalo biti dostatno da sve prođe bez gužve.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.