Politika

Preliminarno ispitivanje

SAD i Izrael osudili odluku ICC-a o predistrazi zločina u Palestini

SAD i Izrael osudili odluku ICC-a o predistrazi zločina u Palestini
RTL

Predistraga ICC-a posljedica je diplomatske ofenzive koju su Palestinci pokrenuli u UN-u

Washington je ocijenio "tragičnom ironijom" a Izrael "skandaloznom" odluku koju je u petak donio Međunarodni kazneni sud (ICC) da pokrene preliminarna ispitivanja kao etapu koja prethodi službenoj istrazi o ratnim zločinima na palestinskim teritorijima.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da "odbacuje" odluku ICC-a, nazvavši je "skandaloznom". Po njemu, budući da Palestina nije država, ICC nema nikakvu jurisdikciju nad njom, prema propisima tog istog suda.

Glasnogovornik State Departmenta Jeff Rathke nazvao je "tragičnom ironijom da je Izrael, suočen s tisućama terorističkih raketa ispaljenih na njegove stanovnike i njihove četvrti, sada predmet istrage ICC-a".

Predistraga ICC-a posljedica je diplomatske ofenzive koju su Palestinci pokrenuli u UN-u, pristupivši ICC-u 2. siječnja. Izrael je reagirao prekidom isplate stotinu milijuna eura poreza skupljenih za račun Palestinske samouprave.

Preliminarno ispitivanje služi određivanju postoji li "razumna osnova" za pokretanje službene istrage, istaknuo je ured tužitelja u priopćenju.

ICC je u petak objavio da pokreće preliminarna ispitivanja o mogućim ratnim zločinima počinjenim na Palestinskim teritorijima. U izjavi ICC-a ne spominje se eksplicitno Izrael ili izraelska vojska, ali istraga bi mogla dovesti do optužbe protiv Izraela i/ili palestinskih militanata.

Palestinska vlada je 2. siječnja prihvatila Rimski statut, temeljni dokument suda, čime glavni tužitelj stječe nadležnost nad pokretanjem istraga o eventualnim zločinima u budućnosti.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmud Abas istodobno je ICC-u poslao dokument kojim glavnog tužitelja ovlašćuje da provede istragu o navodnim zločinima počinjenim "na okupiranom palestinskom području nakon 13. lipnja 2014." kada je Izrael počeo veliku kampanju uhićenja na okupiranoj Zapadnoj obali nakon koje je uslijedio rat u Gazi.

To omogućuje sudu da se bavi ratom između Izraela i militanata Hamasa u Gazi u srpnju i kolovozu 2014. tijekom kojega je ubijeno više od 2100 Palestinaca i 73 Izraelca.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.