Politika

Počelo zbijanje redova oko kukuriku koalicije

Počelo zbijanje redova oko kukuriku koalicije

Nakon vrha SDP-a, o neuspjehu s predsjedničkih izbora sutra bi trebalo biti riječi u Puli gdje se sastaju čelnici 'kukuriku' stranaka. Uoči parlamentarnih izbora, očekuje se da bi tema razgovora mogla biti i nova potencijalna partnerstva na ljevici, sve s ciljem osvajanja još jednog mandata. No prvi pregovori zasad nisu uspjeli.

Dan nakon Predsjedništva SDP-a, pitanje mogućeg širenja Kukuriku koalicije povuklo se i pred Banskim dvorima. Za razliku od HNS-ovog ministra Ivana Vrdoljaka koji je tek šturo poručio:

''Imamo vremena do izbora ljudi sastavit ozbiljan blok'', rekao je Vrdoljak. SDP-ovi Branko Grčić i Gordan Maras potvrdili su da se zahuktavaju pripreme za nadolazeće izbore.

''Lijeva koalicija će biti i bit će jaka. A u kojem sastavu, to ćemo još vidjeti'', poručio je Grčić.

''Sve opcije ulaze u obzir. Naravno, koje su sklone tome da podrže da se ova država razvija u normalnome smjeru i da postane normalna europska zemlja. A ne zemlja gdje će se tražiti jugofili po Hrvatskoj. Tko to podržava, dolazi u obzir ako su komplementarni s našim programima. Osnovna baza je kukuriku koalicija, a ostale stranke, razgovarat ćemo'', rekao je Maras.Kad su potencijalni partneri u pitanju, njih neće imati u ORaH-u, tvrdi stranačka čelnica Mirela Holy iznova.

''Bez obzira na različite spekulacije i podvale u medijima idemo samostalno na izbore i ne planiramo suradnju ni sa kim. Evo prošli tjedan je predsjednik SDP-a telefonom ponudio predizbornu suradnju, što sam ja u ime ORaH-a odbila'', rekla je Holy. Da s ovakvim SDP-om suradnja nije moguća, poruka je i v.d. predsjednice Hrvatskih laburista Nansi Tireli, koja otkriva da Milanovićev poziv i eventualnu ponudu dosad nisu dobili. Kad je riječ o široj lijevoj koaliciji, nužno je kaže pronaći konsenzus oko ključnih društvenih pitanja.

''Da bi ljevica ojačala, mora počet razgovarat, pregovarat i zauzimat zajedničke stavove. Koji su to stavovi ljevice, nažalost, dosad nismo vidjeli'', zaključuje Tireli. Uz laburiste u kombinaciji za buduće partnerstvo nisu isključeni ni Reformisti Radimira Čačića koji istodobno u posljednjim medijskim izjavama ne krije da je otvoren 'i za drugu, desniju opciju'. Politički analitičar Žarko Puhovski predviđa da će se zbijanje redova na ljevici nastaviti zaoštravanjem sukoba premijera koji to jedva čeka i predsjednice koja to neće moći izbjeći.

''SDP-u ostaje kao razumna taktika da izgubi izbore tako da bude druga stranka. Ali da s ostalim strankama ljevice i nacinalnim manjinama dobije parlamentarnu većinu. Zato bi trebalo poći od toga da nije dobro da se rade predizborne koalicije, jer ionako ne mogu biti prvi u većini županija u odnosu na HDZ, već da se proširi baza onih koji će se za njih izjašnjavati. Ali za to je potrebno da netko drugi, a ne Milanović pregovara s ORaH-om, Laburistima i eventualno Živim zidom ako se oni uspiju organizirati do parlamentarnih izbora'', smatra Puhovski. Prije toga Milanović sutra u Puli očekuje IDS-ovu stranu priče vezano uz buduće koalicije o čemu predsjednik IDS-a Boris Miletić znakovito ukazuje na sabor stranke sredinom veljače na kojem slijedi programska platforma.

''Ne znam da li je potrebna žurba. Ima još vremena za razgovore, tako da...sve u svoje vrijeme'', dodaje Miletić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.