Politika

Reakcije

Karamarko: više nitko neće moći izjednačavati žrtvu i agresora

Karamarko: više nitko neće moći izjednačavati žrtvu i agresora

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije zadovoljan presudom Međunarodnog suda pravde u Haagu (ICJ), ali je zadovoljan što je ipak dokazano da je Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku, pokušala stvoriti veliku Srbiju čineći genocidne radnje te istaknuo kako je bitno da više nitko u Hrvatskoj neće moći izjednačavati žrtvu i agresora.

Bitno je da više nitko u Hrvatskoj neće moći izjednačavati žrtvu i agresora, a bilo je takvih pokušaja, rekao je Karamarko u izjavi novinarima u srijedu navečer uoči svečanog obilježavanja 25. obljetnice osnutka HDZ-a Sesvete. Karamarko je ocijenio i kako je ta presuda dokaz da pravo i pravda nisu uvijek isti.

Istaknuo je i kako ga veseli izjava ministra pravosuđa Orsata Miljenića koji je rekao da ako Srbija neće suditi JNA, da Hrvatska hoće. "Mislim da to tako treba biti", kazao je Karamarko.

Na pitanje podupire li to što su branitelji došli u Osijek dati podršku Branimiru Glavašu, Karamarko je rekao kako je prosvjed branitelja u Savskoj legitiman i da će branitelje uvijek podržavati, a da ga političke preferencije pojedinaca ne zanimaju.

"Oni nisu tamo zbog nekoliko stotina kuna, nego zato što su gaženi, ignorirani i relativizirani svi njihovi ideali što se pokušalo izjednačavati žrtvu i agresora. Političke preferencije pojedinaca mene ne zanimaju. Oni me zanimaju kao kolektivitet, kao branitelji", istaknuo je.

Na pitanje novinara kako komentira izjavu potpredsjednika HDZ-a Drage Prgometa koji je na svom blogu pozvao branitelje da prekinu prosvjed, Karamarko je odgovorio kako je to njegovo mišljenje i apsolutno ima pravo na njega. No, dodao je, s takvim Prgometovim mišljenjem ne slaže se većina članova HDZ-a, niti ja osobno.

Novinari su se zanimali i kako to da izabrane hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović već duže vrijeme nema u javnosti, a Karamarko je na to odgovorio kako se priprema na preuzimanje svoje časne dužnosti te će i te kako biti prisutna u javnosti nakon 19. veljače.

Na pitanje novinara je li se iščlanila iz HDZ-a, odgovorio je kako nije još, ali da će se to dogoditi vrlo brzo.

Karamarko je komentirao i moguće preseljenje Kolinde Grabar-Kitarović u Visoku.

"Rekao sam prije par dana da počinju neke čudne igrice i pokušaj diskreditiranja dužnosti predsjednika Republike Hrvatske zato što je pobijedila Kolinda Grabar-Kitarović, no nije im uspjelo i to nije vrijedno spomena", istaknuo je. Podsjetio je Grabar-Kitarović rekal da će tražiti jeftiniji smještaj, dakle da njezin mandat bude jeftiniji od dosadašnjih predsjednika. Naravno da primopredaju treba obaviti na Pantovčaku, a potom uputiti pismeni zahtjev Vladi da se nađe adekvatno rješenje.

Na pitanje zašto se unaprijed nije provjerilo je li ta zgrada pogodna za predsjedničku rezidenciju, Karamarko je ocijenio kako je zgrada prikladna ako se adekvatno uredi. Vlada se već tada trebala pripremiti kada je čula da to predsjednica želi i reći: Kad izvršite predaju na Pantovčaku, obavit ćemo i preseljenje, dometnuo je.

Karamarko je prvi predsjednik HDZ-a nakon Franje Tuđmana koji je posjetio sesvetski HDZ iz kojega su poručili kako se pripremaju na parlamentarne izbore ali i za izbore gradonačelnika Grada Zagreba, a razlog za optimizam daje im činjenica što je Kolinda Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima tu dobila oko 20.000 glasova ili šest tisuća više nego Ivo Josipović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.