Politika

Predsjednik Republike Srpske

Dodik tvrdi da se 350 osoba iz BiH pridružilo Islamskoj državi

Dodik tvrdi da se 350 osoba iz BiH pridružilo Islamskoj državi

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak da se više od 350 osoba iz Bosne i Hercegovina pridružilo terorističkoj organizaciji Islamska država te kazao kako zbog toga nije iznenađenje što su u sjedištu radikalnih islamista Gornjoj Maoči nedavno istaknuta obilježja IS-a.

 

"Neki su i poginuli ratujući za Islamsku državu. U BiH je njihova rodbina i prijatelji koji baštine ideje `Islamske države` što treba biti upozorenje za sve nas", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Dodik je rekao da isticanje obilježja ISIL-a treba biti opomena za vlasti u Bosni i Hercegovini, no nije pojasnio otkuda mu podaci da je 350 osoba uključeno u IS. Ranije su vlasti BiH navodile da se na stranu terorističke organizacije Islamske države iz BiH otišlo boriti 150 bosanskohercegovačkih državljana.

Predsjednik RS-a je pozvao institucije vlasti u BiH da se obračunaju s podupirateljima ISIL-a.

"Širiti ideje `Islamske države` na ovim prostorima je veoma opasno i uznemiravajuće i zbog toga obračun s nositeljima takvih ideja treba biti vidljiv", rekao je Dodik i dodao da treba spriječiti ponavljanje sličnih izgreda.

Obilježja terorističke organizacije Islamska država (ISIL) koja su bila istaknuta u selu Gornja Maoča uklonjena su prije nego što je policija u četvrtak pretražila to mjesto. Državna policijska agencija SIPA je najavila da će u koordinaciji s državnim odvjetništvom BiH nastaviti istragu oko rasvjetljavanja tog događaja.

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mladen Ćavar rekao je da je nakon terorističkih napada u Parizu u BiH podignut stupanj pripravnosti na najvišu razinu te da su pripadnici radikalnih skupina u toj zemlji bliskih terorističkoj organizaciji Islamskoj državi pod snažnijim nadzorom.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.