Politika

Došlo je i do međustranačke suradnje

Izmjene izbornog zakonodavstva idući tjedan u Saboru

 Izmjene izbornog zakonodavstva idući tjedan u Saboru

Nekoliko mjeseci trajali su pregovori među parlamentarnim strankama o izmjenama izbornog zakonodavstva. Od dogovora po običaju na kraju nije bilo ništa pa je SDP u proceduru poslao svoj prijelog.
Poticaj iza izmjene izbornog zakona krenuo je od inicijative "U ime obitelji".

Kada je Željka Markić pokrenula pitanje refernduma kojim bi se uvelo preferencijsko glasovanje po uzoru na glasovanje na izborima za Europski parlament, regirali su i zastupnici. Odjednom su svima bila puna usta potrebe za preferencijalnim listama kako bi građani mogli izabrati kojem će zastupniku dati svoj glas.

Došlo je i do međustranačke suradnje. Jadranka Kosor, Gvozden Flego i Josip Kregar te GONG izišli su sa svojim prijedlogom. Osim preferencijalnog glasovanja u kojem bi građani birali troje kandidata, predlaže se i spuštanje praga za priznavanje preferencijalih glasova s 10 na 5 posto. Osobe osuđene za teška kaznena djela ne bi se smjele kandidirati, kao ni načelnici i gradonačelnici.

"Dva predsjednika, dvije najjače i najmoćnije stranke u Hrvatskoj su apsolutno po svim istraživanjima dvije najnepopularnije i najomraženije osobe. Uvođenje prefencijalnog glasa bi dovelo do toga, zamislite, pokazalo da bi te osobe, ali i drugi iz vodstva stranaka dobili znatno i neusporedivno manje glasova od ostalih kandidata na tim listama," rekla je Jadranka Kosor. Uskoro su se klubovi počeli javljati sa svojim prijedlozima, osim HDZ-a koji je zatražio da se prije toga dijaspori omogući glasovanje pod istim uvijetima kao i građanima u zemlji. Vladimir Šeks naveo je primjer s posljednjeg kruga predsjedničkih izbora.

"Što je nedostojno i što krši sva moguća ljudska prava, a što je omogućeno da je u Ustavu 2010. godine pod diktatom SDP-a donesena ta ustavna odredba," rekao je Vladimir Šeks. Iako su dogovori sredinom prošlog mjeseca još uvijek trajali iza zatvorenih vrata, Laburist Dragutin Lesar izvijestio je da je SDP odustao od zabrane kandidiranja osuđenima za teške zločine. Izmjene su zbog roka koji istječe polovinom veljače došle pod upitnik da bi na kraju SDP-ov Peđa Grbin izvijestio kako je prijedlog njegove stranke poslan u proceduru. Josip Kregar nije krio nezadovoljstvo.

"Razočaran sam. Propuštena je prilika da se napravi prava politička reforma koja je potrebna, koja nije samo zamrla za sve druge reforme koje u gospodarstvu treba učiniti ili u društvu, koja bi pomogla da građani jedanput ne birati stranačke nego svoje kandidate koje će njima odgovarati," rekao je Josip Kregar. U tjednu pred nama tako će se u Saboru voditi objedinjena rasprava i svaka će stranka iznijeti svoj prijedlog, najavio je predsjednik Sabora Leko.

"Ja se nadam, kada me već to pitate da će svi zastupnici imati u vidu da je značajan broj hrvatskih građana zainteresirana da jače sudjeluju u tome tko će ih zastupati i u predstavničkim tijelima, dakle u skupštinama, Saboru i vijećima, a i u izvršnoj vlasti," rekao je Leko. Tako smo nakon nekoliko mjeseci pregovora dobili prijedlog s minimalnim izmjenama nakon kojih će mnogima ostati gorak okus u ustima, a kako stvari stoje praksa iz pritvora ili zatvora u Saboru neće prestati.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.