Politika

Osijek

HSP: Vanjskom politikom ne iritirati SAD kao ključnog saveznika

HSP: Vanjskom politikom ne iritirati SAD kao ključnog saveznika

Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je u srijedu u Osijeku kako prioriteti hrvatske vanjske politike trebaju biti položaj Hrvata u BiH i rješavanje otvorenih pitanja sa Srbijom, pri čemu ne treba iritirati Sjedinjene Američke Države kao ključnog saveznika.

Srb je na konferenciji za novinare rekao kako jedan od vanjskopolitičkih ciljeva treba biti i ulazak BiH u EU prije Srbije ili barem istodobno s njom. S obzirom na interes Srbije za ulazak u Uniju, Srb smatra da Hrvatska to mora iskoristiti kako bi ojačala vlastiti položaj i utjecaj u okruženju.

Tom prilikom, dodao je, Hrvatska mora inzistirati na rješavanju otvorenih pitanja - pronalaženja nestalih osoba, granice, položaja hrvatske nacionalne manjine u Vojvodini te odgovornosti bivše JNA i političkog vrha Srbije za zločine u Domovinskom ratu.

Čelnik HSP-a ocijenio je kako je rat u Ukrajini na drugačiji način pozicionirao Hrvatsku, koja sada ima priliku postati energetsko čvorište, što bi je bitno učvrstilo, ali "to nije moguće bez čvrstih veza sa SAD-om".

"Ne treba iritirati i izazivati SAD kao ključnog saveznika, pa ni gospodarskim forumima i suradnjom s Ruskom Federacijom. Hrvatska treba biti svjesna kako time ugrožava mogućnost da postane energetsko čvorište, a to je ugrozio nedavni gospodarski forum u Moskvi", upozorio je Srb.

U vezi s mandatom dosadašnjega hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, posebice rezultatima u vanjskoj politici, istaknuo je kako, osim talijanskog predsjednika Giorgia Napolitana, Hrvatskoj u proteklih pet godina u bilateralni posjet nije došao nijedan državnik iz "značajnijih" zemalja svijeta. Dodao je kako za Josipovićeva mandata nije potpisan nijedan važniji sporazum s nekom od utjecajnijih država te da zato nije bilo ni razvoja gospodarskih odnosa ili utjecaja vanjske politike na gospodarska kretanja.

"Ovih pet godina je bilo neuspješno s vanjskopolitičkog stajališta. Ivo Josipović bio je državnik pristojna ponašanja, ali bez rezultata", zaključio je Srb.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.