Politika

Jednak pristup pozicijama moći

Pusić na konferenciji u Čileu: žene trebaju redefinirati svoje ciljeve

Pusić na konferenciji u Čileu: žene trebaju redefinirati svoje ciljeve

Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, koja u Čileu sudjeluje na konferenciji "Žene u vlasti i u procesu odlučivanja: izgradnja drugačijeg svijeta", rekla je da žene trebaju redefinirati svoje ciljeve i ne trebaju težiti da budu "jednake muškarcima", priopćeno je u subotu iz Ureda glasnogovornika MVEP-a.

 

Na konferenciji koju je organizirala čileanska vlada u suradnji s agencijom UN Woman, Pusić se obratila sudionicima na drugom panelu na temu "Lekcije usvojene tijekom 20 godina liderstva", te istaknula kako "sada treba mijenjati agendu, odnosno redefinirati cilj", upitavši se "je li cilj biti jednak muškarcima?".

"Smatram da nije", rekla je ministrica Pusić i dodala da je to "radije definiranje instrumenata za postizanje cilja jer su i ciljevi redefinirani onda kada su žene na određenim pozicijama".

Ključne instrumente vanjske politike - energetiku i razvojnu pomoć, muškarci i žene gledaju i shvaćaju različito, rekla je Pusić, dodajući da je za jedne to polje za pokazivanje moći, a za druge mogućnost normalnog funkcioniranja svakodnevnog života i obitelji, priopćeno je iz Ureda glasnogovornika MVEP-a.

Skup u Santiagu organiziran je u povodu obilježavanja 20-te obljetnice Četvrte svjetske konferencije o ženama održane u Pekingu 1995., na kojoj se, putem Pekinške deklaracije, 189 država obavezalo štititi i poticati prava žena.

Konferencija u Santiagu okupila je žene liderice iz svih dijelova svijeta te raznih segmenata javnog i privatnog djelovanja, a predviđeno je usvajanje završnog dokumenta "Poziv na akciju", u kojem će se naći preporuke za ubrzanu provedbu nacionalnih mjera koje će ženama omogućiti jednak pristup pozicijama moći i odlučivanja u svim društvenim sferama.

Prije samog početka konferencije ministrica Pusić sastala se s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, a još se treba sastati i s predsjednicom Čilea Michelle Bachelet te ministrom vanjskih poslova Heraldom Munozom Valenzuelom.

Na konferenciji sudjeluju brojne žene liderice, poput predsjednice Litve Dalie Grybauskaite, potpredsjednice Kostarike Ane Hellene Chacon, direktorice UNDP-a Hellen Clark, gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo i bivše irske predsjednice Mary Robinson.

Govoreći na otvaranju konferencije Phumzile Mlambo-Ngcuka, podtajnica UN-a i izvršna direktorica UN Women naglasila je kako je u posljednjih 20 godina teret poticanja i realizacije promjena na ženskim organizacijama i civilnom društvu iako oni imaju najmanje snage i mogućnosti da te promjene i naprave.

Treba nam više inicijativa onih koji imaju snagu i odgovornost i koji su na takvim pozicijama na svim razninama. Prema dostupnim podacima trebat će nam najmanje 50 godina dok ne postignemo ravnopravnost spolova u politici. Osim ukoliko političke stranke ne naprave snažniji iskorak, istaknula je Mlambo-Ngcuka.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.