Politika

Komentar

Kosor i Mikulić: prijevremeni izbori u Zagrebu su nepotrebni

Kosor i Mikulić: prijevremeni izbori u Zagrebu su nepotrebni

Predsjednik i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor (HSLS) i Andrija Mikulić (HDZ) u nedjelju su, na Međunarodni dan žena, na Cvjetnom trgu Zagrepčankama dijelili ruže, a obojica nisu skloni prijevremenim izborima u Zagrebu, za koje kažu da bi bili nepotrebni i skupi.

 

Na novinarski upit jesu li prijevremeni izbori, koje gradonačelnik Milan Bandić želi "što prije isprovocirati", mogući i realni scenarij, Kosor je odgovorio da izbora još nema, jer Bandić, iako se mjesecima priča o tome, do danas još nije podnio ostavku. "Ja čak mislim da možda i neće biti izbora. Ono jedino što smo do sada vidjeli je kuhanje graha, a kuhanje graha kao predsjednik Gradske skupštine ne bih komentirao", poručio je Kosor.

Upitan kako komentira to što Bandić, ne bude li prijevremenih izbora, u lipnju prestaje biti gradonačelnik, Kosor je rekao kako to nije do kraja točno, jer bi njegova zamjenica Sandra Švaljek obavljala njegov posao "dok on sa pravosuđem ne riješi svoj problem". "Kada bi ga pravosuđe vratilo, on (Bandić) bi obnašao svoj posao", kazao je.

Za prijevremene izbore rekao je kako su i politički i financijskii terminski nepotrebni. "Znači, događali bi se u pola godine, štetili bi prije svega izvršenju proračuna prema svim građanima, udrugama i korisnicima proračuna, a koštali bi sigurno oko deset milijuna kuna. Ništa se ne bi nakon tih izbora bitno promijenilo, jer kada bi čak Bandić pobijedio, opet ne bi mogao obavljati svoju djelatnost nego bi ga opet mijenjao zamjenik, što imamo i sada situaciju. A koliko vidimo, sadašnja zamjenica ima veliku podršku građana Zagreba, pa ne vidim u čemu je problem", rekao je Kosor. Istaknuo je kako nema ni jednog razloga, a prije svega radi interesa Zagrepčana, da se održe prijevremeni izbori.

Potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić istaknuo je kako se zagrebački HDZ ne bavi i ne opterećuje datumom izbora, jer se od zadnjih lokalnih izbora spremaju za nove izbore. "Nemam apsolutno potrebu komentirati to što je Bandić danas radio, jer se mi u gradskoj organizaciji ne bavimo populističkim metodama i demagogijom. A ono što je danas grad Zagreb taoc pojedinca koji u svojim rukama drži hoće li ili neće dati potencijalnu ostavku, pa ćemo eventualno ići u nove izbore, to je prije svega pitanje morala", ustvrdio je Mikulić.

Druga stvar je, dodao je, to što ne zna zašto bi trošili desetak milijuna kuna poreznih obveznika u Zagrebu na nove izbore, kada imamo dvije legalno izabrane zamjenice gradonačelnika. "Tako da ovdje jedino što iščitavam to je vlastiti interes i takvih pojedinaca, a tu je vjerojatno i pitanje taštine", poručio je Mikulić.

Upitan znači li to da bi HDZ bio zadovoljan da ostane ovako, da Švaljek bude na čelu grada kao zamjenica gradonačelnika, Mikulić je odgovorio da ako gledamo politički, HDZ-u pašu izbori, a ako gledamo korektno, ljudski, ako gledamo ono što razmišljaju građani Zagreba, onda misli da su izbori nepotrebni.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.