Politika

Beograd:

Nikolić unatoč Kukanovu savjetu ide u Rusiju na vojnu paradu 9. svibnja

Nikolić unatoč Kukanovu savjetu ide u Rusiju na vojnu paradu 9. svibnja

Savjet voditelja izaslanstva Europskog parlamenta Eduarda Kukana predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću da ne ide na vojnu paradu u Moskvi u povodu Dana pobjede 9. svibnja Nikolić je odbacio rekavši da je "nepristojno davati savjete nekome tko savjet nije ni tražio" i da će prihvatiti poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina i nazočiti vojnoj paradi.

"Gospodin Kukan uzalud vrši pritisak na predsjednika Republike Srbije da donese odluku koja nije u interesu građana Srbije. A mišljenje velike većine građana je da Srbija treba njegovati najbolje odnose sa svima, pa i sa Ruskom Federacijom", priopćeno je u petak iz Nikolićeva ureda.

Priopćenju je prethodila sugestija Kukana, koju su objavili beogradski mediji, kako je "veoma važno" šta će srbijanski predsjednik raditi u Moskvi.

"Ako predsjednik Srbije tijekom posjeta Rusiji, kao i ostali zapadni šefovi država, samo posjeti spomenik vojnicima poginulim u Drugom svjetskom ratu, nitko ga neće kriviti. Tako će tih dana postupiti, primjerice, češki predsjednik Miloš Zeman i njemačka kancelarka Angela Merkel. Zato je veoma važno šta će vaš predsjednik raditi u Moskvi, da li će ići na paradu ili ne", prenijeli su mediji Kukanovo upozorenje tijekom njegova dvodnevnog posjeta Srbiji.

Uslijedilo je reagiranje srbijanskog predsjednika u kojem se naglašava kako Nikolić bez dvojbe zastupa "mišljenje većine građana" kako "Srbija treba njegovati najbolje odnose sa svima, pa i sa Ruskom Federacijom".

"Predsjednik (Nikolić) nedvojbeno zastupa mišljenje većine građana Srbije i nitko to neće uspjeti promijeniti, pa ni gospodin Kukan", priopćeno je iz Nikolićeva ureda.

Beogradski list "Blic" objavio je u petak kako je veleposlanstvo Rusije u Srbiji potvrdilo da je Nikolić prihvatio Putinov poziv za dolazak na vojnu paradu 9. svibnja.

Tijekom dvodnevnog posjeta Srbiji Kukan je izrazio i zabrinutost i zbog zajedničke vježbe vojski Srbije i Rusije, koja je najavljena za rujan ove godine, navodi "Blic".

"O tome sam jučer razgovarao s premijerom Vučićem i ostalim dužnosnicima. Oni su nas uvjeravali, pa čak to govore i Rusima, da je EU prioritet ove vlade (Srbije)", rekao je Kukan.

Kukan je izjavio tijekom dvodnevng posjeta Srbiji kako EP podržava otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja sa Srbijom ove godine.

"Glavna poruka koju nosim u Bruxelles jeste da je Srbija na pravom putu ka integraciji u EU. Jasno je vidljiv napredak koji je ostvarila. Naravno, ostaje tu da se uradi još stvari, međutim, ona opća tendencija je najvažnija, ona je svakako pozitivna", rekao je Kukan novinarima u Skupštini Srbije nakon što se obratio zastupnicima.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.