Događaji

Podupire eurointegracijski proces i reforme koje je započela srbijanska vlada

Hammond: potpora Srbiji na putu ka Europskoj uniji

Hammond: potpora Srbiji na putu ka Europskoj uniji

Šef britanske diplomacije Philip Hammond poručio je u četvrtak u Beogradu da je za otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije s Europskom unijom (EU) najvažnija provedba bruxelleskog sporazuma s Prištinom.

Hammond je nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji naglasio kako snažno podupire eurointegracijski proces i reforme koje je započela srbijanska vlada te poželio da se što prije otvore pregovaračka poglavlja.

"Želimo vidjeti otvaranje pregovaračkih poglavlja što prije - što prije otvorimo poglavlja, to bolje", sugerirao je Hammond, naglasivši da snažno podupire "teške odluke" koje srbijanska vlada i premijer provode kako bi gospodarstvo učinili konkurentnijim na tržištu.

"Kratkoročno gledano te reforme su teške, ali dugoročno one osiguravaju gospodarski prosperitet, rast i radna mjesta", kazao je Hammnond.

Šef Foreign Officea ponovio je i da će Velika Britanija nastaviti "snažnu potporu" opredijeljenosti Srbije na europskom putu te naglasio "značaj regionalne stabilnosti i za Srbiju i za EU".

Šef britanske diplomacije ocijenio je i će predsjedanje Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koje je Srbija danas započela, biti prilika da Beograd "pokaže svoje vrijednosti pred međunarodnom javnošću i spremnost da radi sukladno europskim vrijednostima".

Srbijanski premijer ocijenio je da otvaranje pojedinih poglavlja o priključenju Uniji ne ovisi samo o Srbiji već i o razumijevanju njezinih europskih partnera, ali je naglasio kako ne voli govoriti o datumima.

"Po onome što sam čuo od gospodina Hammonda, na to razumijevanje možemo računati", rekao je Vučić i izrazio zadovoljstvo "otvorenim odnosima između Srbije i Velike Britanije".

Ranije danas šef britanske diplomacije sastao se sa srbijanskim predsjednikom Tomislavom Nikolićem, a u razgovoru je istaknuta posvećenost Srbije pridruživanju EU.

Nikolić je naglasio kako je "Srbija izravno pogođena porastom tenzija između EU i Rusije i da je zato spremna pomoći u procesu pomirenja dviju strana" te kazao da "Srbija neće odstupiti od temeljnih načela OESS-a", priopćeno je iz Nikolićeva ureda.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.