Politika

Podsjetnik:

Šuker: EU preporuke podsjetnik na ono što Vlada nije učinila

Šuker: EU preporuke podsjetnik na ono što Vlada nije učinila

HDZ-ov saborski zastupnik i stručnjak za financije Ivan Šuker ocijenio je u srijedu da su preporuke Europske komisije o ekonomskoj politici upućene Hrvatskoj, podsjetnik na ono što je hrvatska Vlada obećala da će učiniti, a nije učinila.

"Mišljenje Europske komisije nazvao bih više podsjetnikom na nešto što je Vlada obećala da će učiniti, a nije učinila", izjavio je Šuker novinarima ispred središnjice HDZ-a u Zagrebu nakon što je Europska komisija danas objavila preporuke državama članicama o ekonomskom politici za ovu i sljedeću godinu.

Hrvatskoj je upućeno ukupno šest takvih preporuka: od mjera za smanjenje prevelikog deficita, obeshrabrivanja ranog umirovljenja, usklađivanja sustava plaća s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima, racionalizacije državnih agencija do smanjenja parafiskalnih nameta.

HDZ-ov stručnjak za financije Šuker naglasio je da se mišljenje Europske komisije može podijeliti na dva dijela.

"Prvo je: 'Gospodo, nešto ste obećali, a niste izvršili i izvolite to napraviti', a u drugom se definitivno vidi da ova Vlada nije provela strukturne reforme što može dovesti i do povećanja deficita i do povećanja javnog duga", rekao je.

Što se tiče neprovođenja strukturnih reformi, naglasio je, jasno je naznačeno kako nije provedena ni reforma javne uprave, nije uklonjena neravnoteža i preklapanja između lokalne i središnje države te nije napravljeno reda u javnim poduzećima.

"Dakle, sve one strukturne reforme, koje su se trebale provesti, nisu se provele. I ono što je bitno, a što se tiče prihodovne strane - to je porez na nekretnine - što su obećali, a nisu proveli", zaključio je Šuker.

Europska komisija je u srijedu u sklopu Europskog semestra objavila preporuke državama članicama o ekonomskoj politici za ovu i sljedeću godinu, a Hrvatskoj je upućeno ukupno šest preporuka koje se kreću od mjera za smanjenje deficita, obeshrabrivanja ranog umirovljenja, usklađivanja sustava plaća s produktivnošću i makroekonomskim uvjetima, do racionalizacije državnih agencija i smanjenja parafiskalnih nameta.

Komisija je ocijenila da nema potreba za pokretanjem korektivnog postupka ni protiv jedne zemlje članice EU-a, pa tako ni protiv Hrvatske, u sklopu postupka za ispravljanje makroekonomskih neravnoteža.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.