Politika

Bez diskriminacije

Svi Piculini amandmani vezani uz vize, GMO i carine uvršteni u nacrt o TTIP-u

Svi Piculini amandmani vezani uz vize, GMO i carine uvršteni u nacrt o TTIP-u

Svih sedam amandmana koje je zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula uložio na izvješće zastupnika Bernda Langea o sporazumu TTIP, danas je usvojio Odbor za međunarodnu trgovinu (INTA) u Bruxellesu kao nadležni odbor za taj sporazum,  s time da je još 14 odbora dalo svoje mišljenje. Sveukupno je na Langeovo izvješće podneseno 898 amandmana.  

 

Jedan od najvažnijih Piculinih amandmana je onaj vezan uz vizni režim sa SAD-om kojim se napominje "da je ukidanje viza od ključne važnosti za europske pružatelje usluga te da u kontekstu pregovora treba povećati politički pritisak na SAD kako bi se zajamčio puni vizni reciprocitet i jednak tretman za sve građane EU-a, bez diskriminacije određenih država članica".

"Građani Hrvatske zaslužuju punopravan status u Uniji neovisno o ishodu pregovora o TTIP-u!", rekao je zastupnik Picula koji je s predsjednikom INTA-e Langeom bio u radnom posjetu SAD-u početkom godine te vodio razgovore o TTIP-u i ukidanju viza za Hrvatsku s brojnim američkim dužnosnicima.

Uvršten je i amandman kojim Picula poziva da se u TTIP uvrsti posebno poglavlje o malim i sredjim poduzećima "koje ima za cilj da se zajedničkom predanošću obiju pregovaračkih strana stvore nove mogućnosti za europska mala i srednja poduzeća u SAD-u, kao što je ukidanje zahtjeva za dvostruku certifikaciju, uvođenje 'fast-track' procedure na granici ili ukidanje određenih carinskih stopa koje i dalje postoje".

Nakon što je zastupnik Picula proučio dio dokumentacije vezane uz TTIP sporazum u tzv. "tajnoj sobi" Europskog parlamenta, poručio je da su prehrambeni standardi područje u kojem EU nikako ne smije pristati na kompromise:

"Kvaliteta i raznolikost prehrambenih proizvoda u Europi su vrijednost koju pod nikakvim uvjetima ne smijemo ugroziti. Potrošači imaju pravo biti potpuno informirani o sadržaju i podrijetlu hrane koje konzumiraju".

Stoga je posebno sretan da je usvojen i njegov amandman koji u pregovorima o sanitarnim i fitosanitarnim mjerama te tehničkim preprekama "želi osigurati da visoki standardi koji su uvedeni kako bi se osigurala sigurnost hrane, ljudi, životinja ili biljnog svijeta ili zdravlja u EU, nisu ni na koji način ugroženi".

Također se ističe da obje strane u pregovorima ispitaju načine kako olakšati izvoz prirodnog plina i nafte, kako bi se TTIP-om ukinulo svako postojeće ograničenja izvoza energije između dva trgovinska partnera.

"Zadovoljan sam što su svi moji amandmani na izvješće usvojeni jer ukoliko želimo potpisati TTIP onda moramo prihvatiti činjenicu da ćemo oko nekih pitanja morati pregovarati. No, to ne znači da će EU morati automatski "popustiti" Amerikancima - čvrsto vjerujem da će Europski parlament imati ulogu čuvara pregovora i korigirati sve ono što smatra štetnim za europske pregovarače", rekao je zastupnik Tonino Picula nakon glasovanja.

Glasovanje o konačnom izvješću o TTIP-u bit će tijekom plenarne sjednice u lipnju.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.