Politika

Dorađena optužnica protiv Milana Bandića za pogodovanje "U ime obitelji"

Dorađena optužnica protiv Milana Bandića za pogodovanje

USKOK je nakon dorade ponovno podignuo optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića u slučaju pogodovanja inicijativi "U ime obitelji", koja si je tako priskrbila nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna.

 

Nakon što je sud vratio na doradu optužnicu koju je USKOK u veljači podigao protiv Milana Bandića, pročelnika Ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivice Lovrića, te Zdenke Palac, voditeljice podružnice Tržnice Zagreb, USKOK je jutros na internetskim stranicama objavio kako je proveo dodatne dokazne radnje i podigao optužnicu.

Na teret im se stavljaju djela zlouporabe položaja i ovlasti. Bandić je vijest dočekao gostujući na Radio Sljemenu:

Kako je podignuta optužnica, pa ta optužnica traje koliko ja znam, a onda oni ponovno pokreću vjerojatno tu priču, ali ja koliko znam da to smo na prvom ročištu, jer su stvar moji odvjetnici dobro obranili i što se tiče toga, ja tu mirno spavam.

Prema optužnici iz veljače, zagrebački gradonačelnik donio je odluku o pokroviteljstvu Grada nad akcijom inicijative za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma "Birajmo zastupnike imenom i prezimenom".

Time nije bila obuhvaćena i financijska potpora, no Bandić je ipak tražio od Lovrića da se na račun Grada Zagreba tiskaju plakati i letci, kao i njihova isporuka i emitiranje,te snimanje spotova. Nakon toga je od Palac tražio da za inicijativu osigura besplatno korištenje 50 štandova Tržnica Zagreb.

Grad je tako oštećen za najmanje 203 tisuće kuna, a Zagrebački holding za 105 tisuća, čime je inicijativi priskrbljena nezakonita imovinska korist od najmanje 308 tisuća kuna.

Bandićev odvjetnik, Krešimir Krsnik, nije htio dati izjavu, kako doznajemo odvjetnici još nisu vidjeli dorađenu optužnicu. Za djela zlouporabe položaja i ovlasti zakon predviđa kaznu od šest mjeseci do 11 godina zatvora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.