Politika

Ministarstvo obrane

NATO hvali Hrvatsku radi zaustavljanja pada obrambenog proračuna

NATO hvali Hrvatsku radi zaustavljanja pada obrambenog proračuna

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pohvalio je Hrvatsku što je zaustavila trend smanjenja obrambenog proračuna i planira njegov rast u idućem razdoblju, priopćilo je Ministarstvo obrane koje je u četvrtak posjetio prvi čovjek Sjevernoatlanskog saveza.

 

Stoltenberg se susreo s ministrom obrane Antom Kotromanovićem koji je rekao da Hrvatska tako ispunjava zaključke posljednjeg summita NATO-a u Walesu prošle godine.

"Hrvatska je u tom pogledu donijela odluku o zaustavljanju pada obrambenog proračuna. Tu odluku provodimo u djelo i naša je namjera da u idućem razdoblju obrambeni proračun raste paralelno s rastom BDP-a", rekao je Kotromanović.

Ministar je dodao da će Hrvatska zadržati i dalje razvijati sve sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ratne mornarice i kopnene vojske.

Glavni tajnik NATO-a pohvalio je napredak koji su države jugoistoka Europe postigle u procesu približavanja NATO-u, posebno Crna Gora koja do kraja godine očekuje pozivnicu za članstvo.

"NATO mora državama kandidatkinjama za članstvo, kroz instrumente Inicijative za izgradnju obrambenih sposobnosti te kontinuirani program vojne obuke i vježbi, pokazati da je stalno prisutan", istaknuo je Stoltenberg.

Dvojica dužnosnika razgovarala su o sigurnosnoj situaciji na granicama Saveza, aktualnim temama u prilagodbi NATO-a na postojeće sigurnosne izazove i primjeni odluka iz Walesa, navodi se u priopćenju.

U sklopu posjeta Hrvatskoj, Stoltenberg se sastao i s premijerom Zoranom Milanovićem te predsjednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom, a u Dubrovniku će prisustvovati diplomatskom skupu "Croatia Forum", gdje će razgovarati s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović i ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.