Događaji

U vježbi će sudjelovati civilno i vojno osoblje

Republika Hrvatska sudjeluje u NATO CMX16 vježbi

 Republika Hrvatska sudjeluje u NATO CMX16 vježbi

Republika Hrvatska će od danas do 16. ožujka 2016. godine sudjelovati u političko-vojnoj simulacijskoj vježbi NATO-a na temu upravljanja krizama.

Vježba CMX16 (Crisis Management Exercise - CMX) odvija se istovremeno u sjedištu NATO-a u Bruxellesu i u zemljama članicama. NATO vježbe upravljanja krizama simulacijske su vježbe koje se provode na temelju fiktivnog scenarija i ne predviđaju stvarne vojne snage raspoređene na terenu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. CMX16 će testirati procedure Sjevernoatlantskog vijeća (NAC) na strateškoj političkoj i vojnoj razini. Glavni cilj Vježbe je uvježbavanje mehanizama strateških političkih i vojnih konzultacija te kolektivnog odlučivanja NATO-a putem postojećih i razvojnih procedura i koncepata glede upravljanja u krizama.
 
U vježbi će sudjelovati civilno i vojno osoblje, kako u sjedištu NATO-a, tako i u glavnim gradovima država sudionica. Sukladno odredbama deklaracije sa summita iz Walesa (2014.), scenarij za CMX16, iako nije utemeljen na stvarnim događajima, je realističan. Složenim civilno-vojnim scenarijem proigravat će se sveobuhvatan odgovor na hibridni model ratovanja kroz proigravanje procedura članka 4. (savjetovanje u slučaju ugroze) i članka 5. Sjevernoatlantskog sporazuma (kolektivna obrana). Kako hibridni taktički model ratovanja obuhvaća primjenu širokog raspona civilnih, paravojnih i vojnih sredstava konvencionalne i nekonvencionalne prirode na integriran način, tijekom CMX16 će se proigravati procedure odvraćanja i odgovora. U pripremi i provedbi CMX16 sudjeluju i države partneri Finska i Švedska, dok je Europska unija promatrač.
 
Ovo je sedma NATO vježba upravljanja krizama u kojoj sudjeluje Hrvatska.
 
Pored Ministarstva vanjskih i europskih poslova koje je nositelj koordinacije aktivnosti za pripremu i provedbu Vježbe u Republici Hrvatskoj, u provedbi sudjeluju i Ured predsjednice Republike Hrvatske, Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Ministarstvo obrane, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstvo zdravlja, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sigurnosno-obavještajna agencija, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Zavod za sigurnost informacijskih sustava i CARNET - Nacionalni CERT, dodaje se u priopćenju MVEIP-a.

Dodavanje novih komentara je onemogućeno.