Politika

Konačna presuda

Slovenija zadovoljna najavom termina objave presude arbitraže o graničnom sporu

Slovenija zadovoljna najavom termina objave presude arbitraže o graničnom sporu

Slovenija je u petak izrazila zadovoljstvo najavom da će arbitražni suci koji odlučuju o graničnom prijeporu Hrvatske i Slovenije svoju konačnu presudu objaviti sredinom prosinca ove godine.

"Stalni arbitražni sud u Haagu službeno nas je obavijestio o predviđenom okvirnom datumu. Određivanje datuma presude je u domeni arbitražnog suda i Slovenija je datumom zadovoljna", navelo je u priopćenju za javnost slovensko ministarstvo vanjskih poslova.

Slovenski diplomati u Ljubljani uz to su naveli da je očito kako su arbitražni suci svjesni da je cijeli slučaj vrlo opsežan i zahtjevan, te da su trebali nešto više vremena od očekivanog kako bi proučili argumente i dokumentaciju koju su im predložile stranke u postupku.

Slovenski mediji navode da je današnjom objavom arbitražni sud očito želio prekinuti špekulacije o tome kada će doći do njegova pravorijeka nakon što su od početka arbitraže protekle tri godine, a presuda prvotno bila očekivana početkom ove godine.

O datumu objave i navodnom kašnjenju suda koji inače nije vezan za točno određeni rok mnogo se špekuliralo u Sloveniji, a špekulacije nije izbjegao ni slovenski šef diplomacije Karl Erjavec koji je nedavno javno rekao kako je odgoda objave pravorijeka možda u vezi s predizbornom atmosferom u Hrvatskoj, te da bi do presude moglo doći tek nakon završenih parlamentarnih izbora na kojima je arbitraža sa Slovenijom navodno "vruća tema".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.