Politika

Grčka

MMF upozorava na neodrživost reformi i grčkog duga

MMF upozorava na neodrživost reformi i grčkog duga

Međunarodni monetarni fond upozorio je da će Grčkoj trebati velikodušnija pomoć pri otplati duga i sumnja u mjere koje su postignute s EU.

Sve dolazi uoči ključnog glasovanja o sporazumu o pomoći u grčkom parlamentu.

Svjetska novčana institucija u svom dokumentu i savjetu eurogrupi o Grčkoj razilazi se s mišljenjem EU i napominje da Grčkoj treba 30-ogodišnja odgoda otplate duga. Predviđaju da će javni dug u sljedeće dvije godine doseći 200 posto BDP-a i izražavaju sumnju u ispunjavanje planova dogovorenih u Bruxellesu.

Uoči današnjeg glasovanja u parlamentu za koje se ne zna hoće li proći, grčki premijer Cipras rekao je da ne pomišlja na ostavku i priznao nedostatke dogovora.

U Ateni su i sinoć bili prosvjedi protiv vlade i pristajanja na sporazum o pomoći, a za danas su najavljeni brojni štrajkovi

I Ciprasova Vlada nastavlja se osipati pa je nakon ministra vanjskih poslova ostavku dao i ministar rada. Prije rasprave i glasovanja u parlamentu koje se očekuje oko ponoći, grčki ministar financija rekao je da je sporazum težak i tek će se pokazati je li ekononmski održiv.

Njemački mediji donose da se najmanje 50 zastupnika vladajuće koalicije protivi novom sporazumu o pomoći grčkoj, a Financial Times da je EK podnijela prijedlog da se Europski mehanizam financijske stabilnosti koristi za privremeno financiranje grčkih obveza čemu se protivi grupa članica unije izvan Eurozone predvođena Veklikom Britanijom u kojoj je i Hrvatska.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.