Politika

Reakcije

Proslava Oluje: Nema poraza hrvatske diplomacije

 Proslava Oluje: Nema poraza hrvatske diplomacije

Je li udarac hrvatskom ugledu to što niti jedno značajnije strano vojno izaslanstvo ne sudjeluje u proslavi Oluje?

Nikakav poraz nije doživjela Vlada jer na vojnom mimohodu u povodu proslave Oluje neće sudjelovati strane vojske. Fokus treba biti na Hrvatskoj vojsci, ocjena je vladajućih, ali i analitičara.

Je li udarac hrvatskom ugledu to što niti jedno značajnije strano vojno izaslanstvo ne sudjeluje u proslavi Oluje, zanimalo je novinare u Bruxellesu kojima je odgovorila prva potpredsjednica Vlade. Vesna Pusić ne smatra da je riječ o ikakvom udarcu, upravo obrnuto.

"Mislim da to ne treba povezivati ni sa kakvim sudjelovanjem bilo koga izvana. To je naša proslava koja se diže na razinu jednog državničkog čina, državne manifestacije u glavnom gradu. Mislim da je točno ono što treba biti, svi koji žele su dobro došli, koji ne žele, nikom ništa. Ja ne vidim u tome apsolutno nikakav problem, to je zaista naša stvar", rekla je Vesna Pusić.Dugogodišnji diplomat Ivica Maštruko ne slaže se s ocjenama da su zakazale hrvatske diplomatske vještine, a cijela priča, smatra, služi nepotrebnom prepucavanju i politikanstvu.

"Nije uobičajeno niti je u praksi većine zemalja da sudjeluju na tim vojnim paradama sa svojim postrojbama i naioružanjem. Mislim da se radi o ishitrenoj izjavi prvenstveno predsjednice Republike koja je najavila da će pozvati predstavnike savezničkih zemalja da će sudjelovati u tom defileu", kazao je Maštruko.

Profesor i vojni stručnjak Vlatko Cvrtila smatra da fokus 4. i 5. kolovoza treba biti na HV-u i da situaciju ne treba gledati kroz prizmu srbijanske diplomatske ofenzive. Problem, doduše, vidi u tome što se kasno krenulo u organizaciju mimohoda.

"Na to ne treba gledati kao na nekakav poseban problem ili poraz državne politike ili diplomacije. Naravno treba uzeti u obzir što je srbijanska diplomacija reagirala, ali treba uzeti u obzir što smo kasno ušli u cijelu priču oko orgnaizacije i da većina zemalja nema vremena razmišljati o slojevitosti ovog problema".

Hrvatska ne slavi masovni odlazak svojih građana sprske nacionalnosti već kraj sukoba koji je uzrokovala politika Slobodana Miloševića, poznat je stav Zagreba. Kako to objasniti Beogradu koji smatra da je 5. kolovoza datum za tugu, a ne slavlje?


"Mislim da će im se teško objasniti jer njihova politička elita inzistira na svojoj interpretaciji čiji je cilj vjerojatno da se izjednači krivnja u svim ovim ratovima i da se zamagli uloga Srbije i tko je pokrenuo raspad same Jugoslavije", rekao je Cvrtila Media servisu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.