Događaji

Oluja uoči Oluje

U jeku pripreme proslave Oluje, još se ne znaju strani sudionici mimohoda

 U jeku pripreme proslave Oluje, još se ne znaju strani sudionici mimohoda

Još se ne zna tko će sve od stranih vojski sudjelovati na vojnom mimohodu za proslavu Oluje u Zagrebu. No prijepora oko obilježavanja ne nedostaje, kako na relaciji Hrvatska-Srbija, tako i onoj unutarnjopolitičkoj, vladajući-HDZ.

Oluja uoči Oluje. Atmosfera je i oko ove, dvadesete u nizu obljetnice akcije kojom je porazom velikosrpskih snaga završio Domovinski rat i Hrvatskoj vraćen dotad okupiran teritorij. Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ponovio je da je ta akcija imala užasne posljedice za srpski narod.

 

Srbija neće likovati, ali će je uvrijediti svatko tko ode na proslavu "Oluje", jer se nema što slaviti, rekao je Dačić za RTS. Pozdravio je što su sudjelovanje na vojnom mimohodu odbile SAD, Velika Britanija, Njemačka, Italija, Mađarska i Slovenija.

''Svako učešće u takvoj jednoj proslavi, u smislu vojske, za nas će svakako zemlje koje budu donijele takvu odluku pokazati odnos prema Srbiji, prema stradanjima srpskog naroda'', rekao je Dačić.

Službeni Zagreb ranije je već odgovorio srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću koji je rekao proglasiti trodnevni dan žalosti vezano za operaciju, na obljetnicu koje će se paliti svijeće na graničnom prijelazu Ravča. Potpredsjednica Vlade i inoministrica Vesna Pusić rekla je kako ne razumije tu Vučićevu izjavu.

Prirodnom smatra činjenicu da svaka zemlja, pa tako i Hrvatska, slavi oslobađanje i ujedinjenje zemlje, koja je bila pod okupacijom takozvane JNA, koja se u međuvremenu pretvorila u vojsku Slobodana Miloševića i paravojnih jedinica. Hrvatska ne slavi ničije stradanje u ratu, niti mnogih Hrvata, niti Srba koji su u tom razdoblju otišli iz Hrvatske i koji se, kaže, danas svojevoljno vraćaju jer procjenjuju gdje im je bolji život.

''Dobrodošli su, to je njihova zemlja. Dakle, Hrvatska ne slavi ničije stradanje. Slavi oslobađanje same sebe od tuđe okupacije. I u tome očekujemo ne samo razumijevanje, nego i podršku svake normalne politike. I mislim da je sada već možda dosta upotrebljavanja ratova iz devedesetih za pokušaje političke promocije danas.'', izjavila je Pusić prije dva dana.

Poruka je u HDZ-u izazvala drugačiji odjek. Njihov eurozastupnik Andrej Plenković nedolazak saveznika na proslavu Oluje ocijenio je neuspjehom hrvatske diplomacije i porukom popustljivosti prema Srbiji, koja provodi revizionizam ratnih događaja iz devedesetih.

"Neuspjeh hrvatske vlade da na mimohodu sudjeluju kao što su sami planirali, i postrojbe naših saveznika, šalje vrlo jasnu poruku da ova vlada svojom popustljivošću na vanjskopolitičkom planu prema Srbiji, i nedovoljnom objašnjavanju uloge, strateške uloge Oluje i za zapad, i za naše saveznike, i za stabilnost u regiji, i za mir u BiH nije uspjela te to smatramo jednim velikim neuspjehom i nepripremljenom aktivnošću ove vlade", rekao je Plenković.

No Pusić je ranije već upozorila kako je na današnjim političarima odgovornost da se okrenu budućnosti, a ovo što se događa u zadnje vrijeme je kontraproduktivno za odnose i normalizaciju stanja u regiji. Istodobno s prijeporima, nastavljene su i pripreme za središnju proslavu Oluje u Kninu. Definirane su satnice podizanja zastave i mise za domovinu, dok ostaje još uskladiti preostale detalje.

O tome tko će i kada držati govore, odnosno hoće li se obraćati političari ili branitelji, gradonačelnica Knina Josipa Rimac je rekla.

"Praksa i 19 godina smo imali obraćanje, vjerujem da će se za ovaj jubilarni rođendan Oluje svi obratiti ali to je odluka svakoga od njih pojedinačno. Ja vjerujem da će taj dan svi govoriti u Kninu i da ćemo pokazati zajedništvo i jedinstvo bez ikakvih incidenata".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.