Politika

Formira se prijevremena vlada

Cipras podnio ostavku, Grčka ide na izvanredne izbore

Cipras podnio ostavku, Grčka ide na izvanredne izbore

Cipras je odlučio podnijeti ostavku i raspisati izbore zato što je izgubio većinu u parlamentu, nakon što su mu leđa okrenuli i brojni članovi Sirize

"Osjećam moralnu i političku odgovornost da se prepustim vašem sudu. Vaš glas će odlučiti može li nas dogovor koji smo postigli izvući iz krize", rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras u izvanrednom televizijskom obraćanju naciji.

Cipras je u svom govoru potvrdio da daje ostavku. Grčka tako ide na izvanredne izbore, što su već ranije najavili Reuters i The New York Times, pozivajući se na izvore iz Ciprasove vlade. Očekuje se da će se izbori održati 20. rujna, dakle točno za mjesec dana.

Cipras je odlučio podnijeti ostavku i raspisati izbore zato što je izgubio većinu u parlamentu, nakon što su mu leđa okrenuli i brojni članovi Sirize.

Cipras je kazao da će svoju ostavku grčkom predsjedniku predati već večeras. Kritizirao je parlamentarne zastupnike svoje stranke koji ga više ne žele podržati, već zagovaraju povratak na drahmu.

"Borili smo se da ostanemo vjerni svojim uvjerenjima. Nismo na kraju postigli dogovor koji smo željeli, ali nismo ni očekivali tako snažan otpor iz Europske unije. Ponosan sam na svoju vladu. Iza nas su dugi i teški pregovori", rekao je Cipras.

Lider Sirize i uskoro bivši grčki premijer priznao je da sporazum o "bailoutu" koji je postignut s liderima eurozone nije ono čemu su se nadali kad su preuzeli vlast, ali i dalje je, prema njegovom mišljenju, bolje od alternative koja bi značila napuštanje eura.

Vlast u Grčkoj će do izbora obavljati privremena vlada, kao što i propisuje grčki ustav. Na čelu privremene vlade bit će predsjednik grčkog vrhovnog suda Vasiliki Thanou-Christophiliou, inače veliki protivnik "bailouta" dogovorenog s Europskom unijom.

Procedura propisana grčkim zakonom, inače, nalaže da predsjednik Prokopis Pavlopoulos ne može raspisati nove izbore odmah nakon Ciprasove ostavke, već mora najprije sa svim parlamentarnim strankama održati konzultacije kako bi ustanovio je li novu koalicijsku vladu moguće sklopiti bez izbora. No, s obzirom na trenutačni odnos snaga u grčkom parlamentu, tako nešto ne treba očekivati.

Ciprasova računica za ostanak na vlasti

Ranije se, podsjeća Guardian, očekivalo kako će Cipras tražiti od parlamenta da glasa o povjerenju njegovoj vladi. No, taj korak je odlučio preskočiti i odmah raspisati izvanredne izbore na kojima će od grčke javnosti tražiti direktnu podršku za drakonski paket mjera na koji je pristao u Briselu, iako su se Grci na referendumu već izjasnili protiv štednje.

"Čini se da je Cipras izračunao da je izbore bolje raspisati što ranije, prije nego se efekti mjera koje se moraju provesti zbog 'bailouta' - među kojima su rezanje mirovina, povećanje PDV-a i porez 'solidarnosti' na sve prihode - počnu osjećati", piše Guardian.

Siriza podijeljena

Grčka državna televizija ERT ranije je već najavila da će Cipras raspisati izbore kako bi ugušio pobunu u redovima svoje ljevičarske stranke Sirize i potvrdio potporu za provedbu novog programa pomoći.

Nagađanja o prijevremenim izborima, koji će se najvjerojatnije održati u rujnu, sve su jača posljednjih dana, a visoki dužnosnici, među kojima ministar energetike Panos Skourletis, otvoreno pozivaju na izbore.

ERT navodi da se jedan dio članova podijeljene Sirize zalaže za održavanje izbora 13. ili 20. rujna, dok drugi žele da se održe u listopadu.

Cipras morao tražiti podršku oporbe

Cipras je u petak uspio prijeći prag od 151 potrebnog glasa u parlamentu za potporu programu pomoći, ali zahvaljujući glasovima oporbenih stranaka. Broj zastupnika iz njegove koalicije koji su podržali dogovor s međunarodnim vjerovnicima pao je na 118 što je ispod praga potpore 120 zastupnika koliko je potrebno manjinskoj vladi. Ciprasova koalicija broji 162 zastupnika.

Eurozona će ukupno u prvoj tranši programa pozajmiti Grčkoj 26 milijardi eura, prije nego u listopadu provjeri provodi li Grčka nametnute uvjete.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.