Politika

HUB-a prijete ispostavljanjem računa državi

Sabor dao zeleno svjetlo Vladinom prijedlogu zakona za konverziju franka u euro

 Sabor dao zeleno svjetlo Vladinom prijedlogu zakona za konverziju franka u euro

Odbor za financije jednoglasno je dao zeleno svjetlo Vladinom prijeldogu zakona kojim će se krediti s valutnom klauzulom u franku konvertirati u euro.

HUB-a prijete ispostavljanjem računa državi na iznos od 7 milijardi kuna.

Zakonsko i trajno rješenje prema kojem će teret snositi banke, obrazložio je zamjenik ministra Lalovca Igor Rađenović:

"U jedan položaj se stavlja klijent građanin koji je na dan uzimanja kredita bio na poziciji da taj kredit preuzme sa nekim zamišljenim građaninom, ili sa njim samim, a da je taj kredit tu i uz ponudu koju su sve banke imale,ponudu paralelno i u eurima", rekao je Rađenović.

HUB-ov šef Zoran Bohaček od Sabora traži odgodu donošenja zakona za koji tvrdi da je prepun rupa i smatra da bi socijalni pristup bio bolji. Podsjetio je na Uredbu o uzajamnom poticanju i zaštiti ulaganja iz vremena Račanove Vlade pa de facto to što banke neće uprihoditi dodatan novac uspoređuje s izvlaštenjem.

"Bilo kakvo zakonsko rješenje koje nije dogovoreno, zato su i Svjetska banka i komisija inzistirale na dobrovoljnom rješenju koje ne ruši pravnu sigurnost zemlje, se može izravno podnijeti račun bez ikakvih sporova, bez ikakvog suda, za naknadu. Takve će naknade biti jednake stvarnoj tržišnoj vrijednosti izvlaštenog ulaganja, neposredno prije nego što je izvlaštenje poduzeto ili postalo javno poznato. Ako se izračuna da je to 7 milijardi, odmah dolazi račun na 7 milijardi. Nema suda, nema ničega. Bez odgađanja", rekao je Bohaček.

Bohačekovo izlaganje izazvalo je niz reakcija u kojima se osuđuje postupanje banaka i objašnjava da zaštiti građana od dužničkog ropstva nema alternative.

Šef Odbora HNS-ov Srđan Gjurković podsjetio je na 2008., i spašavanje banaka kada se nije postavljalo pitanje jednakosti i pravednosti a u pravo se tim načelima vodi zakonsko rješenje za franak.

"Ovo se ide na jednakost i pravednost da bi se taj poremećaj koji je postojao na tržištu vratio u normalu." Bohačekovi pozivi za konsenzusom i odgodom naljutili su SDP-ovog Ivu Jelušića koji podsjeća da banke nisu izašle s prijedlogom a na što su bile pozivane.

"Bojim se da bi s vama konsenzus jedino bio koji bi bip apsolutno u korist banaka, na štetu građana. Taj konsenzus s vama smo već gledali godinama, gdje ste vi jako dobro prolazili. Za vas je konsenzus kada prethodne vlade nisu ništa poduzimale. Vama je to bio dobar konsenzus, drugima loš", rekao je Jelušić.

HDZ ovog predstavnika nije bilo na ovom Odboru, no na Odboru za zakonodavstvo njihov Davor Miličević je podržao zakon. On poručuje da je glasao po savjesti. A SDP-ov Peđa Grbin imao je poruku za banke nakon što je dobio dopis da bi se slučaj franak mogao riješiti arbitražom u Washingtonu.

'Neće moći, gospodo draga. Članica smo Europske unije i investicijski sporovi se rješavaju pred nacionalnim sudovima ili u Strasbourgu", poručio je Grbin.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.