Politika

Vanjska politika

Ministrica Pusić na 70. zasjedanju Opće skupštine UN-a

 Ministrica Pusić na 70. zasjedanju Opće skupštine UN-a
Marko Lukunic/PIXSELL

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić boravi u New Yorku od 23. rujna do 2. listopada, gdje će sudjelovati na 70. zasjedanju Opće skupštine UN-a.

Danas je predviđen ministričin sastanak s predsjedavajućim Opće skupštine UN-a, Mogensom Lykketoftom. Sutra će ministrica prisustvovati na obraćanju Svetog Oca, pape Franje na Općoj Skupštini UN-a, kao i na plenarnoj sjednici Post-2015 Summit.

Ministrica će sutra održati i govor na panelu „Transformiranje gospodarstava: Osnaživanje žena i djevojčica", a predviđeno je i njeno sudjelovanje na sastanku s EU ministrima za razvoj „Nakon Summita 2015" kojem je domaćin povjerenik EU za međunarodnu suradnju i razvoj, Neven Mimica.

Za subotu je najavljen događaj na visokoj razini na temu izbora novog glavnog tajnika UN-a „Selecting the next Secretary-General: Opening up the process". U nedjelju hrvatska šefica diplomacije sudjeluje na „Sastanku globalnih lidera na temu jednakosti spolova i jačanja položaja žena". U ponedjeljak, nakon službenog otvaranja 70. Opće Skupštine UN-a u prijepodnevnim satima, ministrica će sudjelovati na „Summitu o održanju mira", kojemu je domaćin predsjednik SAD-a, Barack Obama, nakon čega slijedi sastanak ministara vanjskih poslova država članica EU. Američki predsjednik bit će domaćin i Summita na visokoj razini o protuterorizmu i borbi protiv ISIL-a, koji se održava dan kasnije, 29. rujna. Istoga dana ministrica Pusić će pak biti jedan od domaćina popratnoga događanja pod nazivom "Mijenjanje pristupa u prevenciji seksualnog nasilja u konfliktima" („Changing Attitudes to Prevent Sexual Violence in Conflict").

Uz ministricu, domaćin događanja bit će barunica Anelay of St Johns, državna ministrica za vanjske poslove Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske. Tijekom zasjedanja Opće skupštine UN-a bit će organiziran i ministarski sastanak SEECP-a, kao i CEI ministarski sastanak te Sastanak na visokoj razini na temu jačanja suradnje oko pitanja migracije i izbjeglica u okviru nove razvojne agende („Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development agenda").

Na marginama zasjedanja, ministrica Pusić održat će niz bilateralnih sastanaka, a na poziv švedske šefice diplomacije, Margot Wallstrom, planiran je i prvi sastanak neformalne mreže ministrica vanjskih poslova, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova. Na čelu izaslanstva Republike Hrvatske je predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.