Politika

Zastupnik Picula među EU promatračima izbora u Ukrajini

Zastupnik Picula među EU promatračima izbora u Ukrajini

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula bit će dio promatračke misije Europskog parlamenta, na lokalnim izborima koji se u Ukrajini održavaju ove nedjelje, 25. listopada. 

 

Lokalni izbori održavaju se nakon donošenja novog ukrajinskog izbornog zakona u srpnju ove godine i ustavne reforme usmjerene na decentralizaciju i jačanje regionalne i lokalne samouprave. Cilj je ove misije utvrditi jesu li izbori provedeni u skladu s međunarodno priznatim standardima.

Izaslanstvo Europskog parlamenta trebalo bi se susresti s najvišim ukrajinskim dužnosnicima poput predsjednika Petra Porošenka, premijera Arsenija Jacenjuka, ukrajinskog ministra vanjskih poslova Pavla Klimkina, predstavnicima političkih stranaka, izbornom komisijom, te drugim međunarodnim organizacijama.

„Oružje u Ukrajini šuti već par tjedana a građani će svuda, osim na pobunjenim područjima na istoku zemlje, izraziti političku volju na lokalnim izborima.

No, ovo stanje bilo bi pogrešno pripisati postignutom dogovoru o trajnom miru jer mir i rat u Ukrajini, ovise o osjećaju geopolitičke ugroženosti Moskve. Rusija je ovog trenutka više okrenuta prostoru Bliskog istoka čiji kaos želi iskoristiti radi kompenzacije na naftnom tržištu, zbog šteta od sankcija i skupih ratnih operacija na istoku Ukrajine.

Ukrajina je u Parizu od europskih mirovnih brokera dobila ozbiljnu zadaću: reformu izbornog zakonodavstva sukladno budućoj decentralizaciji države koju će htjeti prihvatiti proruski pobunjenici. Istodobno to će biti teško provedivo zbog otpora političkih opcija koje ne žele takvo popuštanje Moskvi.

No, dobra je vijest da je dogovorena opskrba plinom za cijelu sezonu po prihvatljivim cijenama. Barem jedan problem manje za ekonomski i politički preopterećen ukrajinski narod", rekao je zastupnik Tonino Picula uoči puta u Ukrajinu.

Promatračka misija Europskog parlamenta pridružit će se skupini međunarodnih promatrača iz OESS-a, koji je zadužen za dugotrajnu promatračku misiju vezanu za održavanje lokalnih izbora.

 


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.