Politika

Izlaganje

Grabar-Kitarović: Europi treba mladost i inovativne ideje

 Grabar-Kitarović: Europi treba mladost i inovativne ideje

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović održala je pozdravno izlaganje na prvom sastanku na vrhu mladih političkih lidera novih država članica EU pod nazivom „Nova Europa: Europa ideja" u organizaciji Instituta iDEMO te je tom prilikom pozdravila ulogu mladih lidera u jačanju suradnje između srednjoeuropskih zemlja.

Predsjednica Republike kazala je kako se često podcjenjuje sposobnost mladih, ustrajući da im nedostaje iskustvo i znanje, no kako ona čvrsto vjeruje da, kad se radi o novim idejama, svakog treba saslušati i kako je dijalog važniji nego ikad da bi se u politici postigao konsenzus.

„Zbog toga podupirem svaku ideju i svako događanje koje mladima daje priliku da izraze svoje liderstvo i interes za preuzimanje aktivne uloge u rješavanju problema", kazala je.

Europa je danas na prekretnici i to ne prvi put u bližoj povijesti. Kriza u Ukrajini pokazala nam je da ni EU, ali ni Europa u cjelini još nema dovoljno učinkovite mehanizme sprječavanja kriza i sukoba niti njihova brzog rješavanja kad već nastanu, kazala je Predsjednica naglasivši kako je i migrantska kriza posljednjih mjeseci Europu stavila pred nove izazove i zadaće, istaknuvši kako je ovo problem koji EU ne može riješiti sama.

Naglasila je značaj zajedničkog odgovora država članica na migrantsku krizu, u duhu dobrosusjedstva i suradnje, prije svega na vanjskim granicama EU i u državama prvog prihvata. Predsjednica Republike osvrnula se na nezaposlenost mladih te istaknula kako razvoj i rast europskog gospodarstva u velikoj mjeri ovisi o energetskoj umreženosti i sigurnosti energetskih tokova, a to pak stvara mogućnosti i za zapošljavanje mladih.

Naglasila je i mogućnost povezivanja i suradnje među srednjoeuropskim državama kroz inicijativu Jadran-Baltik-Crno more, osobito u gospodarstvu, infrastrukturi i energetici, ali i na jačanju digitalnog tržišta. „Snažno se zauzimam za osnaživanje suradnje naših država, koje veže zajednička povijest, ali i suvremeni gospodarski, kulturni, energetski i sigurnosni interesi i koje su logično područje zajedničkog razvoja zbog njihove zemljopisne blizine.

Članstvo u Europskoj uniji daje prvorazredni okvir za suradnju jer su mnoge administrativne zapreke već otklonjene", kazala je dodavši kako mladi imaju važnu ulogu u jačanju suradnje. „Vjerujem da svi nosite razvijen osjećaj o pravim vrjednotama liderstva. Odgovorno služiti: prije svega, vlastitom društvu i državi, a isto tako Europi kao prostoru suradnje i mira", naglasila je Predsjednica.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.