Politika

Jedino rješenje?

Novi izbori sve izvjesniji

Novi izbori sve izvjesniji

U srijedu će u Zagrebu biti održan još jedan sastanak koalicije Hrvatska raste i MOST-a, kako bi se usuglasili prijedlozi koje je Božo Petrov stavio pred čelnike dviju najvećih koalicija na sastanku u ponedjeljak, piše Index.hr

I dok se koalicije predvođene HDZ-om i SDP-om trgaju za sastanke s MOST-om, Milanoviću su koalicijski partneri, očito iznervirani odugovlačenjem pregovora o formiranju nove Vlade, polako počeli okretati leđa.

Prvi koji je jasno dao do znanja da velika koalicija MOST-a, HDZ-a i SDP-a ne dolazi u obzir je potpredsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. "Došao je trenutak da potpuno jasno kažemo svoje stavove. Hrvatska narodna stranka je protiv velike koalicije koju predlaže Božo Petrov i HNS u takvoj Vladi neće sudjelovati. Bit ćemo konstruktivna oporba, takva koalicija u suprotnosti je s voljom koju su građani iskazali na izborima. Takva koalicija ne poznaje oporbu i vraća nas u vrijeme socijalističkog saveza i jednopartijskog sustava, a HNS ne želi sudjelovati u jednopartijskom sustavu", rekao je Vrdoljak.

Ubrzo nakon Vrdoljaka, s istom reakcijom oglasili su se i drugi Milanovićevi koalicijski partneri - HSU i Laburisti. "To je spoj nespojivog pa, na temelju mog 12-godišnjeg političkog iskustva, ne mogu vjerovati u budućnost tog projekta", izjavio je Silvano Hrelja. Čelnica Laburista Nansi Tireli također odbacuje prijedlog Mosta jer Laburisti ne žele koaliciju s HDZ-om. "Ne želimo u koaliciju s HDZ-om. Mi smo se jasno opredijelili, lijeva smo opcija i ni u kojoj kombinaciji koalicija s HDZ-om ne dolazi u obzir", poručila je Tireli.

Čeka se odluka Glavnog odbora SDP-a

"U subotu je Glavni odbor SDP-a i nemamo komentara do tada", rekla je Indexu glasnogovornica SDP-a Danica Jurišić. Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan također je najavio da će se o stajalištima Glavnog odbora SDP u vezi s aktualnom političkom situacijom i pregovorima o formiranju vlast razgovarati u subotu.

Grbin: Svaka stranka ima svoje načine, ali mi u SDP-u imamo jasne stvari u statutu

Član još uvijek aktualnog saborskog Odbora za Ustav SDP-ovac Peđa Grbin za Index je prokomentirao izjave njihovih koalicijskih partnera Laburista i HNS-a.

"Svaka stranka ima svoje načine postupanja, kod nas su u statutu neke stvari jasne, predsjednik stranke je već rekao da on sam neke odluke ne može donijeti. SDP se ponaša u skladu sa statutom. Sutra su još neki sastanci pa ćemo nakon svega donijeti odluke", rekao je Grbin.

Dodao je kako koalicija Hrvatska raste ima onoliko mandata koliko je predsjednik stranke Zoran Milanović jučer rekao kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović da imaju.

Podsjetimo kako SDP ima osvojenih 56 mandata, a s potporom IDS-a, manjinaca, Čačića i Petrine ih ukupno ima 67.

Grmoja: SDP-ovim koalicijskim partnerima očito zasmetao naš prijedlog podjele ministarstava

Glasnogovornik MOST-a Nikola Grmoja u razgovoru za Index kazao je kako se oni neće obazirati na izjave HNS-a i Laburista te da čekaju odgovor SDP-a kao najveće stranke iz koalicije.

"Sutra imamo sastanak s njima i razgovarat ćemo što dalje. Ne bi komentirali izjave manjih stranaka. Ne znam sto je njima zasmetalo, možda naša poruka oko podjele ministarstva.

Optužba Vrdoljaka da je naš prijedlog povratak u socijalizam, a što smo imali dosad, upravo je do sad bio socijalizam, imali smo zastupnike na federe, Mostovi zastupnici to neće biti, mi ćemo biti i oporba u Saboru i jednima i drugima", rekao je Grmoja.

Na upit zašto će Božo Petrov biti samo na sastanku s Karamarkom, ali ne i Milanovićem, Grmoja je rekao da je HDZ prvi tražio sastanak u 15 sati.

"Petrov ne može u isto vrijeme biti na oba mjesta. Nema tu skrivene poruke. Uostalom cijelo vrijeme se vode neki dvostruki kriteriji. Pa mogli bi i mi reći da nećemo ni s jednima ni s drugima, ali svjesni smo odgovornosti prema građanima i situacije u kojoj se nalazimo.

Mi smo vodili sukobe s HDZ-om na lokalnoj razini non stop, ali smo spremni na koaliciju. Ne vodimo se osobnim animozitetima. Mogli smo prekinuti razgovore s obje strane koliko su nam stvarali problema nakon izbora", rekao je Grmoja za Index.

Zamolili smo i političke analitičare da nam prokomentiraju situaciju.

Puhovski: Bilo je pitanje tko će prvi smoći hrabrosti da odbije MOST-ov prijedlog

Žarko Puhovski za Index je ustvrdio kako je bilo očito da neće doći do velike koalicije.

"Bilo je samo pitanje tko će smoći hrabrosti da prvi to kaže. SDP smatra da je MOST bliži HDZ-u, a i oni nisu daleko od 76. Mogli bi to navući, a HDZ nikako ne može bez cijelog MOST-a. HDZ-u je opcija ili koalicija s MOST-om ili novi izbori.

SDP se pak još uvijek može nadati pa su zato i mogli dati do znanja da su protiv velike koalicije. Vjerojatno će se zaoštriti razgovori s predsjednicom u ponedjeljak", zaključio je Puhovski.

Politolog Anđelko Milardović za Index je rekao kako su novi izbori najizvjesnija opcija koja čeka Hrvatsku jer je tvrdi model vlasti MOST-a neprihvatljiv za SDP i HDZ.

Komentirao je i izjave SDP-ovih koalicijskih partnera. "Smanjuje se kod SDP-a koalicijski potencijal, on postaje ranjiviji, no logički je da se čeka odluka SDP-a, tek onda možemo nešto preciznije reći, a dotad je to samo nagađanje", kazao je Milardović.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.