Politika

Novi ministar

Ne stišava se bura oko izbora Hasanbegovića

Ne stišava se bura oko izbora Hasanbegovića

Od kada su imena izabranih ljudi u Timovom timu ugledala svjetlo dana dva imena izazvala su najviše prijepora- to su Mijo Crnoja kandidat za Ministarstvo branitelja i Zlatko Hasanbegović kandidat za Ministarstvo kulture.

Ispred Sabora jutros su prosvjedovali članova Platforme 112 koji neprimjerenim smatraju Hasanbegovićeve izjave vezane uz negaciju antifašizma uz zaključak da budući ministra s kulturom nema baš nikakve veze. Oglasili su se i Hrvatski PEN centar i Hrvatsko društvo pisaca koji pozivaju na prosvjed protiv njegvog izbora. On pak poručuje da je žrtva ideološkog linča u kojem se selektivno seciraju njegove izjave iz prošlosti iza kojih stoji....

Novopečene zastupnike, ali i one s dužim saborskim stažom jutros su ispred Sabora dočekali prosvjedi članova Platforme 112 pod nazivom ‘Smrt slobode izražavanja‘.

Zastupnicima su dijelili otvoreno pismo koje su jučer uputili mandataru, a u kojem ga traže da odustane od Hasanbegovića, ali i od Mije Crnoje koji bi trebao biti na čelu resora branitelja. Kod Crnoje zgrozila ih je njegova najava registra izdajnika, a kod budućeg ministra kulture, ističe Sanja Sarnavka, činjenica da s njom nema nikakve veze.

"S druge strane je osoba koja je prvo rekla da je antifašizam floskula i ne može biti temeljem našeg ustavnog poretka. Mislim da nas ako on bude potvrđen, čeka mrkli mrak."

Protiv imenovanja Hasanbegovića digli su se i kulturnjaci. Na prosvjedu je sudjelovao i glumac Vili Matula.

"Mislim da je Karamarko napravio nepopravljivu štetu za kulturu i to ministarstvo predloživši ovakvog čovjeka za ministra kulture i nema se što napraviti osim da ga povuče"

I redatelju Krešimiru Dolenčiću nije jasno kako se Hasanbegović našao na mjestu budućeg ministra kulture. Da je riječ o nekom uspješnom producentu ili menageru po uzoru na model izbora mandara, kaže, shvatio bi, ali ovako mu ništa nije jasno budući da među kolegama ima puno boljih kandidata.

"Nikad nisam čuo za njega a evo moram reći da ni moji kolege isto nisu čule za njega. Imao sam brojne pozive i rekao a baš sam te htio nazbati i pitati jel ti njega znaš."

I Hrvatski PEN centar i Hrvatsko društvo pisaca pozvale su institucije i udruge u kulturi na prosvjed buduću da, kako pišu, Hasanbegović nema iskustva u upravljanju kulturnim institucijama, ali ni kulturu, što je očito iz njegovih izjava. Njegovom imenovanju protivi se i HND.

Na izrečene kritike prozvani budući ministar odgovara da je žrtva ideološkog linča u kojem se selektivno seciraju njegove izjave iz prošlosti iza kojih stoji. Upitan za stav o antifašizmu ističe da nije riječ o antifašizmum već o odnosu prema jugoslavenskom totalitarnom komunističkom naslijeđu.

"I svi oni koji zlorabe pojam antifašizma znaju da on može biti fluidan. Antifašist je Staljin, bio je Tito i Pol Pot, a svima je jasno da su to bile različite osobe. Stanje koje je nastupilo 1945. bila je negacija prava na hrvatsku nezavisnos, te je po svim svojstvima bila totalitarna diktatura."

Hrvatsko društva novinara i publicista jedno je od rijetkih koje je stalo uz njegov izbor. U priopćenju, između ostalog, ističu da je riječ uglednom znanstveniku i da je dobro za resor da na njegvom čelu bude osoba iz znanstvenog, a ne iz kulturnog ili medijskog profesionalnog okružja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.