Politika

Nova Vlada RH

Vlada o smjernicama ekonomske i fiskalne politike

 Vlada o smjernicama ekonomske i fiskalne politike

Dok čekamo proračun koji će biti predstavljen 10. ožujka danas će nas Vlada upoznati sa smjernicama ekonomske i fiskalne politike.

Premijer najavljuje proračun s deficitom od tri posto BDP-a i reforme.

"Ne samo u javnoj upravi, u zdravstvu vidimo mogućnosti konsolidacije", kaže Orešković.

Što se tiče reforme javne uprave resorna ministrica Dubravka Jurlina Alibegović ističe kako će ona obuhvatiti tri važna područja: od racionalizacije preko digitalizacije sustava pa do promjene politike plaća. Ovo zadnje za zaposlene jest i najzanimljivije.

"Pa će se u okviru te teme posebno analizirati postojeća složenost poslova, izradit će se kompetencijski okvir za sve zaposlene, utvrditi kriteriji za novu klasifikaciju radnih mjesta u javnoj upravi i uvodit će se sustav objektivnog ocjenjivanja državnih i javnih službenika i revidirat će se sustav plaća", kaže resorna ministrica Dubravka Jurlina Alibegović.

Reforme su i pred poljoprivrednim sektorom u politici subvencija. Ministar Marić poručio je da je ključ proračuna na rashodovnoj strani i istaknuo je tri kategorije koje u našem proračunu strše: rashodi za zaposlene, materijalni troškovi i subvencije.

To su područja u kojima smo tražili mogućnosti kako korisnije i jednostavnije upotrebljavati državni novac- kaže Marić. U svakom slučaju cilj nove Vlade je poticanje rasta nakon dugogodišnje recesije. Kako bi se to i ostvarilo nužna je provedba reformi i poboljšanje poslovnog okruženja.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.