Politika

transparentnost

Među podacima u aplikaciji "Otvoreni proračun" od nedavno i oni Zadarske županije

Među podacima u aplikaciji
Iva Perinčić

Hrvatska zajednica županija u listopadu ove godine pokrenula aplikaciju Otvorenog proračuna koja predstavlja daljnji korak u transparentnosti županijskih uprava. Od prošlog tjedna u aplikaciji Otvorenog proračuna dostupni su i podaci Zadarske županije

Ukupno se broj jedinica regionalne samouprave koje su odlučile građanima na uvid dati svoje proračunske podatke popeo na broj dvanaest.

- Sve bi ovo bilo bi teško ostvarivo bez razvoja tehnologije koja je omogućila da podaci postanu dostupniji široj zajednici. U tom smislu, informatizacija je u posljednjem desetljeću zasigurno pomogla da su brojne informacije javnih vlasti dostupnije nego u eri prije interneta kada je bilo nezamislivo surfati službenim dokumentima neke gradske, županijske ili državne uprave, kazao je zadarski župan Stipe Zrilić.

- Na ovaj način uspostavljamo i kvalitetniji dijalog sa zainteresiranom javnošću jer, osim što mogu sudjelovati putem Savjetovanja sa zainteresiranom javnošću  u stvaranju ovog nama najvažnijeg dokumenta, sada će ga na slikovit način moći i proučavati u svakom trenutku. Transparentnost podataka omogućuje građanima donošenje boljih odluka, a istovremeno kad su odluke vladajućih transparente smanjuje se korupcija u društvu, zaključio je Zrilić.


Reci što misliš!