Politika

Jednima kazne, drugima poticaji

Butkoviću su vozači Ubera nelegalni, a HZZ im daje poticaje

Butkoviću su vozači Ubera nelegalni, a HZZ im daje poticaje
Sanjin Strukic/PIXSELL

Vozači koje je država poticala da otvore tvrtku i rade za Uber sada dobivaju kazne od inspektora koje šalje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Naime, samo mjesec dana nakon što je od Zavoda za zapošljavanje primio 25 tisuća kuna poticaja za samozapošljavanje, posao kojim se bavi proglašen je nelegalnim, tvrdi zagrebački taksist kojemu je taj novac pomogao da postane Uberov vozač, a sada strepi od prometne inspekcije.

Taj vozač nije jedini jer, kako doznaje Jutarnji list, najmanje je deset Uberovih vozača dosad iskoristilo državne poticaje za samozapošljavanje kako bi počeli raditi za njih, a sada ih je ministar Oleg Butković proglasio nelegalnima, prenosi portal N1.

“Jednom riječju - ovo je apsurd”, kaže vozač i pokazuje dokumentaciju u kojoj u njegovom poslovnom planu, zahvaljući kojem je dobio poticaje, među ostalim, jasno stoji: “Djelatnost kojom ću se baviti je iznajmljivanje i davanje u zakup vozila. Cilj koji sam već ostvario je postati partner vozač na Uberovoj platformi. Ugovor s Uberom prilažem uz poslovni plan”.

Vozač iz Zagreba ugovor o dodjeli potpore u svrhu samozapošljavanja s njima je potpisao 18. listopada.

"Država koja mi je, pojednostavljeno, platila da vozim za Uber, sada me za taj isti posao želi kazniti",  kaže vozač s višegodišnjim iskustvom u prijevozu putnika.

Ako je informacija o desetak vozača partnera točna, to znači da je HZZ dosad uložio četvrt milijuna kuna za suradnju s tvrtkom koja ne bi smjela poslovati pod uvjetima u kojima sada posluje.

U Ministarstvu prometa čude se informaciji o poticajima poručuju: "Ovo je moguće samo kod nas", piše Jutarnji list.


Reci što misliš!