Biznis

I dalje je napeto na relaciji Vlada - sindikati

Sutra se nastavljaju pregovori između sindikata i Vlade

Sutra se nastavljaju pregovori između sindikata i Vlade

I dalje je napeto na relaciji Vlada - sindikati državnih i javnih službi. Rok za mirenje bliži se kraju, a niti jedna strana ne popušta. Danas je održan još jedan pokušaj mirenja, no bez rezultata. Pregovori se nastavljaju sutra.

Nekoliko sati trajali su pregovori Vlade i sindikata državnih i javnih službi, koji prijete općim štrajkom i blokadom sustava ukoliko Vlada ne ispuni njihove zahtjeve. No, dogovor danas nije pao, pa se mirenje nastavlja sutra. Predsjednik Nezavisnog sindikata u srednjim školama Branimir Mihalinec je uoči današnjeg sastanka izjavio kako će Vladi ponuditi sporazum koji se ne odbija.

"Mi ćemo Vladi ponuditi sporazum za kojeg smatramo da je toliko realan i provediv da ga svaki razuman čovjek i normalna Vlada ne bi smjela odbiti", rekao je Mihalinec.

Ministar rada i mirovinskog suatava, Mirando Mrsić, kojeg je Vlada imenovala za svog predstavnika u postupku mirenja, prije nekoliko dana je najavio da u slučaju štrajka blokade sustava neće biti.

"Država neće biti blokirana. Postoje obveze i sa strane sindikata i sa strane poslodavca. U ovom trenutku je Vlada poslodavac", kaže Mrsić koji je u nekoliko navrata rekao da država nema novca za ono što traže sindikati - a ono između ostalog uključuje vraćanje božićnica, regresa i koeficijenata za obračun plaća. Od štrajka se ne odustaje, potvrdio je novinarima uoči današnjeg sastanka čelnik Matice sindikata Vilim Ribić.

"Kako se to kaže - radimo kao da će 100 godina biti mir, ali pripremamo se kao da će sutra biti rat", istaknuo je Ribić.

Obje strane dogovorile su se da neće davati izjave dok ne završi postupak mirenja. Sindikati su Vladi postavili rok do 5. lipnja, za kada su najavili štrajk. U slučaju da do njega dođe, on bi mogao uzrokovati kolaps sustava - od blokade graničnih prijelaza, zastoja u radu bolnica pa do štrajka u prosvjeti, čime bi se dovelo u pitanje održavanje državne mature, u čemu bi deblji kraj izvukli maturanti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.