Politika

U žarištu

Tajna Brkićevog šalabahtera

Tajna Brkićevog šalabahtera

Karamarko otpisao Kalmetu

Ma ne, nije bilo nikakvih šalabahtera za glasovanje, to su samo neke županijske organizacije davale instrukcija članstvu jer ne poznaju svi sve kandidate, obrazlagao je Milijan Brkić pojavu pismenih uputstava za glasovanje u završnici izbornog postupka za središnja tijela najveće hrvatske političke stranke.

A uočeno je odmah da su se osobe na tim famoznim šalabahterima poklapaju s izabranim članovima Predsjedništva i ostalih tijela. 

Karamarko otpisao Kalmetu

Naravno da je smiješno obrazloženje kako su to županijske organizacije davale uputstva članstvu kako glasovati - zar je Kalmetina izborna baza napravila šalabahter na kojoj nije Kalmeta koji je bio na čelu liste koja je osvojila devet saborskih mandata? Zar je Kalmeta na taj način sam odbacio mogućnost da bude ponovno izabran u središnje tijelo HDZ-a?

Teško, iako je najavljivao da će se povući sa stranačkih dužnosti ako optužnica protiv njega i ekipe u aferi Remorker postane pravomoćna. Kasnije je sve to relativizirao, govorio kako je, eto, Andro Vlahušić izabran za gradonačelnika Dubrovnika iako ima pravomoćnu presudu, iako se ta presuda ne može staviti u isti razinu s njegovim slučajem. Vlahušiću je presuđeno za poslove koje je vodio za Grad Dubrovnik, a utvrđeno je da nije od toga imao osobne koristi, a Kalmeti se stavlja na teret da je bio na čelu grupe koja je iz HAC-a za osobnu korist izvukla 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura.

Odluka o pravomoćnosti ove teške optužbe stiže za koji dan, 3. lipnja će Županijski sud u Zagrebu reći hoće li krenuti sudski postupak. No sudeći ne samo po ovom šalabahteru Karamarko i Brkić su već svoju odluku donijeli, s Kalmetom se više ne računa. Iako nema ni pravomoćne optužnice, a kamo li pravomoćne presude. 

Longin bolji od Dukića?  

Karamarkove uzdanice postal su još nedokazani potencijal Josip Bilaver kojeg je Vlada nedavno imenovala za predsjednika Upravnog vijeća Klinike za infektivne bolesti Fran Mihaljević, iako nema baš nikakvih iskustava u toj djelatnosti. No prijateljstvo je prijateljstvo, a Longin je prijatelj s Karamarkom još iz studentskih dana, a onda i iz košarke. Imaju li kakvih dodirnih točaka u raznim biznisima kojima su se bavili još nije utvrđeno.

Može li Longin preuzeti Kalmetinu ulogu na zadarskom području? Onaj koji ga je stavio na šalabahter a zanemario Kalmetu, očito smatra da je došlo Longinovo vrijeme, iako se ne može govoriti kako je riječ u mladom kadru. Mlađi je istina od Kalmete za dvije godine, no bio je već na brojnim dužnostima, dva puta dožupan, pa u Upravi Hrvatskih šuma, u HKS-u, rizničar HDZ-a... No hoći li Longin dobiti podršku lokalnog HDZ-a, koji preferira dr. Branka Dukića?

I SDP je nedavno imao iskustva s tom šalabahter demokracijom, a puku koji je izvan političkih stranaka je sve skupa gadljivo što se sve naziva demokracijom. No interesne veze koje stranačka elita gradi su toliko čvrste da za neku neposredniju demokraciju sada naprosto nema prostora.

HDZ se u ovom izbornom ciklusu, unatoč formalne primjene nekih demokratskih standard, nije puno primakao demokratskim odnosima kakvi su uobičajeni u strankama ovakvog utjecaja u državama zapadane demokracije.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.