Politika

Neugodno iznenađenje Junckerove komisije dovelo do još veće nepoznanice što će biti s prirodom EU

Neugodno iznenađenje Junckerove komisije dovelo do još veće nepoznanice što će biti s prirodom EU

Nizozemsko predsjedništvo Europskom unijom otkazalo je svoju ministarsku konferenciju «Politika za sigurnu budućnost prirode» koja se trebala održati potkraj mjeseca u Amesterdamu, a od koje se i politički puno očekivalo.

Tamo se trebalo raspravljati o budućnosti Direktive o staništima i Direktive o pticama, koje su temeljni propisi za zaštitu prirode u Europskoj uniji.  Otkazana je jer je Europska komisija objavila da Radni dokument s rezultatima provjere REFIT neće biti objavljen na vrijeme. 

"Ovaj neuspjeh Junckerove komisije, koji je doveo do otkazivanja ovog važnog događaja, nije samo sramotan za predsjednika Junckera i njegove kolege, već je i uistinu šokantan. Zašto ova Komisija nije sposobna objaviti običan izvještaj o fitness provjeri EU propisa za zaštitu prirode, koji se temelji na dokazima razmotrenim još prošle jeseni?", pita se Andrea Štefan, voditeljica odjela za politike i zagovaranje iz WWF Adria i dodaje da Junckerova komisija sada mora objasniti koji razlozi stoje iza ovoga što izgleda kao namjerno odgađanje konferencije. 

"S obzirom na tako široku podršku, potpuno je nejasno zašto Komisija još nije donijela odluku. WWF poziva Komisiju da se hitno izjasni u korist propisa koji štite prirodu EU", poroučio je Martin Šolar, direktor WWF Adria. "Nesigurnost o budućnosti propisa traje točno 980 dana, otkako je 2. listopada 2013. godine najavljena provjera. Ova situacija je neprihvatljiva i stvara nesigurnost za države članice, građane i gospodarstvo."  

Prošle godine je provedena javna rasprava oko provjere EU propisa koja je mobilizirala više od pola milijuna ljudi i time naglasila važnost koju imaju propisi za zaštitu prirode - Direktiva o staništima i Direktiva o pticama. Građani su dali do znanja da direktive ne bi trebalo revidirati nego bolje implemetirati. 

Većina vlada EU, uključujući Njemačku, Poljsku, Španjolsku, Francusku, Sloveniju, Italiju, Hrvatsku, Luksemburg, Rumunjsku, Grčku, Belgiju, Češku, Slovačku, Bugarsku i Mađarsku, kao i britanski premijer David Cameron, naglasili su važnost zadržavanja ovih propisa s naglaskom na njihovu bolju provedbu.

S time se složilo i nizozemsko predsjedništvo, kao i Europski parlament, u kojem je čak 86% članova istaknulo važnost zadržavanja direktiva i njihovu bolju implemetaciju, što je preduvjet zajamčenog uspjeha EU strategije biološke raznolikosti.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.