Politika

Komentari nakon odluke Povjerenstva

Ćorić: Kao laik mislio sam da Karamarko nije bio u sukobu interesa

Ćorić: Kao laik mislio sam da Karamarko nije bio u sukobu interesa

Glavni tajnik HSP AS Pero Ćorić, komentirajući odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, izjavio je u srijedu kako je kao pravni laik mislio da šef HDZ-a Tomislav Karamarka nije bio u sukobu interesa no i dodao da sada kad je Povjerenstvo donijelo odluku nema razloga da u nju sumnja.

"Ja sam kao pravni laik mislio da nije bilo sukoba interesa, ali je Povjerenstvo donijelo odluku i ja nemam razloga da sumnjam. Gospodin Karamarko kao odgovorna osoba je već jučer s nama na Domoljubnoj koaliciji najavio da će podnijeti danas ostavku i ja mu na tome čestitam. Mislim da je to primjer koji bi trebala slijediti i druga dva aktera koji su doprinjeli ovoj nestabilnosti u državi, a to je gospodin Orešković i gospodin Petrov", rekao je Ćorić novinarima u Saboru.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo je u srijedu većinom glasova da je prvi potpredsjednik Vlade i šef HDZ-a Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa zbog iznošenja osobnih stavova i prijedloga za povlačenje Hrvatske iz arbitraže s MOL-om, a osobito na sastanku Vijeća za suradnju.

Orešković, kaže, svojom tromom i nedosljednom politikom nije shvatio osnovne postulate u politici i pokazalo se da nije sposoban. "Ja sam njemu osobno rekao da mi više nije simpatičan", rekao je Ćorić koji mu, kaže, zamjera zbog njegovog "lošeg engleskog i poteza koje vuče".

Za 'mostovce', kaže, ne misli da su im politički neprijatelji. "To što ja tvrdim za ekipu iz Mosta da su spori i tromi, da su neefikasni da nisu odgovorni to ne znači da smo mi politički neprijatelji. Na jednoj prijateljskoj razini komuniciramo i surađujemo", rekao je.

Upitan o novom preslagivanju Vlade poručio je da će "ekipa ostati zajedno na okupu i tijekom preslagivanja" te biti okosnica svega, a uvjeren je da će im se i Most pridružiti toj priči.

Donedavni 'mostovac', a sada nezavisni zastupnik Ivica Mišić nije htio komentirati odluku Povjerenstva o Tomislavu Kramarku rekavši samo u prolazu: "Nisam dovoljno razumio da li je kriv ili nije".

HDZ-ov Darko Milinović također je bio kratak te je novinarima rekao kako je bio na sjednici Odbora te nije "ni vidio, ni pročitao odluku Povjerenstva".

Za Laburisticu Nansi Tireli odluka Povjerenstva je očekivana.

"To je najavio i sam prvi potpredsjednik Vlade gospodin Karamarko sinoć kada je najavio svoju ostavku i odstupanje sa te funkcije. Da je on mislio išta drugačije i da će odluka Povjerenstva biti drugačija pretpostavljam da tunajavu svoga odstupanja ne bi najavio. A pokazuje to da nije bio do kraja siguran jer da je bio siguran da će odluka Povjerenstva biti u njegovu korist ne bi dao najavu a i da je iskreno mislio da odstupi to bi bio učinio još sinoć", rekla je Tireli.

Saborski zastupnik HDZ-a Andrija Mikulić poručio je u srijedu, nakon što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa odlučilo da je Tomislav Karamarko bio u sukobu interesa, da će HDZ poštovati odluke nadležnih tijela.

"Uvijek sam govorio da sva tijela, koja će donositi odluke, a imaju ingerenciju za to, da ćemo te odluke ispoštivati (...)i. Prema tome, ne vidim ništa sporno u tome, vezano za donošenje odluka tijela koja su za to nadležna. Ako su tijela donijela odluku mi ćemo je ispoštivati i prihvatiti, što bi nama drugo moglo preostati", rekao je Mikulić novinarima u Hrvatskom saboru.

Upitan postoji li mogućnost da HDZ 'zadrži' Tihomira Oreškovića kao premijera, pozvao je na strpljivost do sutra, te poručio "nas vodi isključivo interes Hrvatske, ništa drugo".

Nije izravno komentirao informaciju po kojoj će HDZ pristati na Oreškovićev ostanak, ako Most 'pusti' MUP.

"Ja sam uvijek govorio da je HDZ najjača politička opcija u Hrvatskoj (...) Teška su vremena, u teškim vremenima treba donositi teške odluke. Vjerujte, mi u HDZ-u ćemo znati u svakom trenutku kakve odluke treba donijeti. Budite strpljivi sutra i sve će vam biti jasno", rekao je Mikulić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.