Politika

Raspuštanje Sabora

Vrije u HDZ-u, SDP inzistira na raspuštanju Sabora

Vrije u HDZ-u, SDP inzistira na raspuštanju Sabora
Marko Prpic/PIXSELL

Apeliram na predsjednika Sabora da što prije stavi odluku o raspuštanju na dnevni red, poručila je jučer nakon konzultacija predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, a Željko Reiner praktički odgovorio da mu se nigdje ne žuri. U ponedjeljak je sjednica Sabora i ta će točka sigurno biti uvrštena u dnevni red, no čini se da, barem neki u HDZ-u predvođeni Reinerom ali i samim predsjednikom stranke vjeruju u preslagivanje. No čini se da se unutar same stranke počela stvarati sve veća grupa nezadovoljnika.

"Apeliram na predsjednika Sabora, akademika Željka Reinera, da se rasprava i odlučivanje o raspuštanju Hrvatskog sabora, održe što prije".Riječi predsjednice nakon konzultacija na Pantovčaku čini se da nisu naišle na plodno tlo kod samog predsjednika Sabora Željka Reinera.

"Novi izbori ako dođe do njih će vjerojatno uslijediti ujesen. Do jeseni, kao što znate, ima još dosta vremena i do njih možda uopće neće ni doći".Ipak ta će točka u ponedjeljak biti na dnevnom redu Sabora. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pritom se također nada da bi se čudo moglo dogoditi.

"Nismo još odustali, ali smo spremni i na nove izbore", rekao je jučer Karamarko. Spremni su i u HDZ-u na nove izbore no ne pod vodstvom Tomislava Karamarka. Počela se stvarati kritična masa nezadovoljnika pa je danas istupilo devetero osnivača HDZ-a te su u priopćenju zatražili da Karamarka odmah i bezuvjetno odstupi sa svih dužnosti u stranci. Žele da se izabere novo vodstvo koje bi trebalo provesti reforme i pobijediti na izborima. Možda još više odjeknula je i vijest kako je potpredsjednik HDZ-a Tomislav Tolušić zatražio ostavku predsjednika stranke.

Tolušić nam je rekao da ne želi davati izjave, no da ostaje kod onoga što je rekao Večernjem listu a to je da su Karamarku dali povjerenje da presloži većinu i sastavi novu Vladu, u tome nije uspio i sada treba podnijeti ostavku. Podsjetimo, i sam Karamarko je jučer upitan hoće li, u slučaju da preslagivanje u koje unatoč svemu vjeruje ne uspije, on voditi stranku na izbore ostavio mogućnost da bi mogao podnijeti ostavku.

"To ćemo vidjeti. Rekao sam vam da čovjek koji ima neku odgovornost, koji je svjestan i svojih pobjeda i poraza, mora na taj način reagirati". Očekujem da ovaj cirkus što prije prestane, a to znači izbori krajem srpnja, ponavlja danas Milan Bandić čiji je klub jučer potpisao za samoraspuštanje Sabora. Na pitanje zašto je Karamarku okrenuo leđa, odgovorio je: "Nisam ja okrenuo nikome leđa. Ja sam rekao da ako postoji mogućnost da se nešto napravi s ozbiljnim ljudima da se napravi, ako ne izbori. Na izborima će ljudi odlučiti hoće li u eksperimente ili će Bandića. By the way, koji se dokazao na djelu da zna, hoće i može. Ja ću izaći u optimalnoj formi i kandidirat ću se za hrvatskog premijera". SDP očekuje da se u ponedjeljak točka o raspuštanju Sabora stavi na dnevni red i raspravi. Sve drugo bilo bi protiv interesa hrvatskih građana, poručio je glavni tajnik te stranke Igor Dragovan.

"Ne želim vjerovati u to s obzirom na to što je na razgovorima u petak i konzultacijama koje smo imali rekao, a to je da će se to napraviti na sjednici u ponedjeljak. Sve drugo bi bilo protiv zahtjeva hrvatskih građana, a njih gotovo 75 posto traži prijevreme parlamentarne izbore jer je to jedini izlaz iz krize u koju nas je dovela koalicija HDZ-Most", rekao je Dragovan. No da je Most htio samo najbolje smatra tehnički ministar poljoprivrede Davor Romić. On je danas izjavio da su vrijednosti te stranke istinitost i vjerodostojnost. Do kraja će, kaže, časno obavljati svoju dužnost iako su im sužene mogućnosti.

"Sužene su mogućnosti, ali ja sam tehnički ministar i radim tehničke poslove. No odluke donosim sukladno tehničkoj Vladi i zakonima RH".


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.