Politika

U HDZ-u su spremni na izbore

Sutra raspuštanje Sabora?

 Sutra raspuštanje Sabora?

Sutra bi se na dnevnom redu Sabora mogla naći odluka o samoraspuštanju. Ovoga vikenda iz HDZ-a su slane poruke da još nije sve gotovo, unatoč tome što je više od 90 zastupnika zatražilo raspuštanje.

 

U HDZ-u su spremni na izbore, no ne zna se hoće li to biti pod Karamarkovim vodstvom jer se sve više HDZ-ova traži njegovu ostavku.
Iako rasprava o raspuštanju Sabora još nije uvrštena na dnevni red, SDP očekuje da ju predsjednik Sabora Željko Reiner sutra uvrsti na dnevni red i da se o tome sutra donese odluka. Sve drugo bilo bi protiv interesa hrvatskih građana, poručio je glavni tajnik te stranke Igor Dragovan.

"Ne želim vjerovati u to s obzirom na to što je na razgovorima u petak i konzultacijama koje smo imali rekao, a to je da će se to napraviti na sjednici u ponedjeljak. Sve drugo bi bilo protiv zahtjeva hrvatskih građana, a njih gotovo 75 posto traži prijevreme parlamentarne izbore jer je to jedini izlaz iz krize u koju nas je dovela koalicija HDZ-Most", rekao je Dragovan. I iz redova HDZ-a stižu poruke kako ne smije biti zloupotreba ovlasti saborskog poslovnika i da treba poštovati želju većine i što prije donijeti odluku o raspuštanju. No, HDZ-ov Željko Reiner još u petak je poručio kako nije sve gotovo, ali morat će prihvatiti realnost izbora, smatra analitičar Žarko Puhovski.

"U međuvremenu dio tvrdokornih pristaša Karamarka koji ne shvaćaju što je demokracija, na čelu s Reinerom, pokušava spriječiti da dođe do raspuštanja Sabora i do izbora, no gotovo sigurno im to neće uspjeti i morat će prihvatiti realnost kada je već to Karamarko učinio"Nagađa se da će Tomislav Karamarko podnijeti ostavku na dužnost predsjednika HDZ-a. Neki dan je izjavio kako je spreman otići ako će to pomoći stranci. Dobio je navodno ovaj vikend za odluku, a sutra bi se trebala održati sjednica predsjedništva HDZ-a. Predsjedništvo će donijeti najbolju odluku za državu i stranku, rekao je za HTV Miro Kovač.

"Mi ćemo ovih dana imati sjednicu predsjedništva i raspravit ćemo u svojoj kući kako dalje. Na prvom mjestu država, na drugom stranka, onda osobni interesi, mi ćemo donijeti odluku koja će biti u interesu države i HDZ-a", rekao je Kovač. Ode li Karamarko, novi predsjednik stranke će morati biti osoba koja ima podršku u stranci, ali i među građanima s obzirom da će se novi izbori izgledno je održati vrlo skoro, kaže Puhovski.

"To znači da će u ovom trenutku trebati ići na neku prijelazno rješenje, npr. Miroslav Tuđman koji jamči kontinuitet a nije se isticao odmakom od Karamarkove politike, a nije bio sasvim suglasan s njegovim potezima. Ili netko sličan, netko stariji tko ima ugledno ime, a mogao bi prijelazni razdoblje koristiti da pripremi stranku za izbor nekog dugoročnije djelatnog predsjednika ili predsjednicu"Kao mogući Karamarkovi nasljednici spominju se Andrej Plenković i Tomislav Tolušić koji je prvi javno poručio da Karamarko treba podnijeti ostavku.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.