Politika

Povijesni dan

Predsjednik Sabora čestitao Dan državnosti

 Predsjednik Sabora čestitao Dan državnosti

Predsjednik Sabora Željko Reiner čestitao je građanima Hrvatske Dan državnosti.

25. lipnja 1991. godine bio je povijesni dan za našu domovinu. Toga je dana Hrvatski sabor donio dvije važne odluke koje su ustavno-pravni temelj današnje moderne hrvatske države: Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske i Deklaraciju o proglašenju samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Ovim je činom ispunjen san i težnja mnogih naraštaja hrvatskoga naroda za neovisnom, suverenom, slobodnom i samostalnom državom. Nakon toga uslijedila su velika iskušenja za hrvatski narod koji je, uz velike žrtve i odricanja, u nametnutome mu ratu i srbočetničkoj agresiji, obranio svoju državu.

Prisjetimo se danas, na ovaj veliki dan, naših branitelja, osobito onih koji su živote dali za slobodu i samostalnost Hrvatske te svojom žrtvom nadahnuli buduće naraštaje.

Ostajemo im vječno zahvalni. Od toga povijesnog 25. lipnja 1991. prošlo je punih 25 godina tijekom kojih se Hrvatska razvila u modernu europsku državu u kojoj se poštuju najviše društvene vrijednosti ̶ ravnopravnost, tolerancija, dijalog i vladavina prava. Hrvatska je u tom razdoblju postala članicom NATO-a i 28. članicom Europske unije.

Danas su pred nama novi izazovi, ponajviše oni gospodarske ali i političke prirode. Na svima je nama da u ovome turbulentnome i nesigurnome vremenu upravo radi opravdanja žrtve naših predaka i osobito branitelja iz Domovinskoga rata imamo dovoljno razboritosti i ustrajnosti da uspješno odgovorimo na njih te učinimo Hrvatsku zemljom bolje budućnosti za sve njezine građane. Vjerujem da ćemo uz zajedništvo u tome uspjeti.

Svim Hrvaticama i Hrvatima te svim hrvatskim građankama i građanima u zemlji i inozemstvu čestitam Dan državnosti u svoje ime i uime Hrvatskoga sabora.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.