Politika

Nema kvoruma

Reiner: Nema sjednice Sabora zbog SDP-a

 Reiner: Nema sjednice Sabora zbog SDP-a

Iako su vladajući u petak kada stupa na snagu odluka o raspuštanju Sabora željeli održati zadnju sjednicu na kojoj bi se ratificirao ugovor Crne Gore s NATO-om te izabrala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom od toga se ipak odustalo.

 

Nakon sjednice predsjedništva Sabora, na kojoj se nije pojavio nitko iz SDP-a, novinare je o tome izvijestio predsjednik Sabora Željko Reiner. Rekao je da je pokušao kontaktirati čelnika SDP-a Zorana Milanovića no nije ga uspio dobiti.

"Uspio sam dobiti kolegicu Opačić koja mi je prenijela da je stav SDP-a i predsjednika SDP-a da ne sudjeluju u radu Sabora. Onda smo zaključili da nema smisla jer je kvorum vrlo nesiguran i bez sudjelovanja druge stranke u državi, tj. njezinog izrazitog protivljenja tome ne bi imalo smisla održati zadnju sjednicu Sabora", rekao je Reiner. Na opasku da je kvorum zadaća parlamentarne većine Reiner je naglasio da je odluku o zadnjoj sjednici želio donijeti konsenzusom.

"Ponavljam, nažalost druga po veličini stranka je poslala poruku da ne želi sudjelovati u tome. Mislim da to nije dobro i što se treba postići konsenzusom. To je od nacionalnog interesa, interesa nacionalne sigurnosti. I jedna i druga strana su uvijek tvrdile da želimo da Hrvatska bude lider u regiji, a sada kada bismo trebali ratificirati taj sporazum, jedna strana ne želi sudjelovati u tome", dodaje Željko Reiner. Na pitanje razmišlja li da se u ovom mjesecu smanji plaća zastupnika ili bar ukine paušal od 1500 kuna, Reiner je rekao.

"O tome nemam mogućnost odlučivanja. Kome predložiti? Kada vidite da ne žele održati sjednicu Sabora", poručio je Reiner. Most-ov Miroslav Šimić ponovio je stav Mosta da je Sabor unatoč odluci o raspuštanju trebao sve ovo vrijeme normalno raditi, te da mu je žao što se ni za zadnju sjednicu u petak nije postignuo konsenzus. Na pitanje jesu li dvije točke koje su se trebale naći na zadnjoj sjednici baš od tolikog od nacionalnog interesa Šimić je odgovorio.

"Ja mislim da je u interesu Hrvatske da Sabor radi svoj posao. Bez obzira o točkama, Mostu u ovom trenutku nije bilo važno jesu li od nacionalnog interesa. Mislimo da su ove točke važne i bilo bi dobro da smo mogli izabrati pravobranitelja za osobe s invaliditetom i prijateljsku gestu Crnoj Gori", rekao je Miroslav Šimić. Šimić je istaknuo da je tu još niz zakona koje je trebalo donijeti poput primjerice Zakona o financiranju političkih stranaka.

"Zanimljiva je stvar da SDP danas govori o tome da Sabor ne treba zasjediti, a jedini su sazvali Odbor za nacionalnu sigurnost, na koji se nije odazvao HDZ koji danas poziva da trebamo održati sjednicu, kada kome odgovara. Ono što je jasan stav Mosta da smo trebali raditi svoj posao nakon 12. lipnja raditi svoj posao za koji smo dobro plaćeni", rekao je Šimić.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.