Politika

Optužbe za podilaženje HNS-u

Ministar opozvane Vlade Šustar diže tenzije izmjenama Zakona o sportu

Ministar opozvane Vlade Šustar diže tenzije izmjenama Zakona o sportu

Iako na odlasku, opozvana Vlada ne odustaje od najavljenih izmjena Zakona o sportu. ‘‘Ispravljamo greške koje su napravljene prije‘‘, poručio je HDZ-ov ministar Predrag Šustar. Oporba ju proziva za podilaženje interesima HNS-a i služenje Zdravku Mamiću.

Podsjetimo, Šustarovo ministarstvo planira brisanje ili promjenu nekih članaka zakona koji je već neko vrijeme na snazi, a koji Hrvatski nogometni savez odbija provoditi. Sporni su im uz ostalo dijelovi koji definiraju sastav skupština sportskih saveza. O izmjenama je nedavno pokrenulo i e-savjetovanje, za koje je dalo rok od 15 dana, umjesto uobičajenih 30 dana. Zbog žurbe oko izmjena Šustar se našao na meti prozivki za priklanjanje vodstvu HNS-a, što je ponovo odbacio.

"Potpuno pogrešna vizura. Ono što radimo, ispravljamo greške koje su napravljene prije. Znači, to je doneseno bez javne rasprave. Siguran sam da je tada bilo javne rasprave da bi stvari bile puno jasnije. Sada to jednostavno želimo provesti do kraja, olakšati bilo kojoj idućoj administraciji da uđe u to sa spremnim zakonom. I to je sukus stvari", ponovio je Šustar

HNS-ov Srđan Gjurković, koji je lani pokrenuo saborsku proceduru za donošenje postojećeg zakona demantira Šustara i podsjeća da su sve lani u ljeto usvojene izmjene prošle široku javnu raspravu. Slaže se s bivšim ministrom Željkom Jovanovićem, koji je na FB izravno prozvao Šustara da kao tehnički ministar pokušava promijeniti Zakon o sportu tako da ukine ona dva članka koja ne pogoduju Zdravku Mamiću i Hrvatskom nogometnom savezu.

"To je očito daljnja opstrukcija i želja i namjera da se zaštiti postojeći sustav unutar Nogometnog saveza, a ne da se koriste institucije i njihove obaveze da provode zakon, kao što je HNS, oni su ti koji su dužni poslati im sportsku inspekciju i zapisnike i sve ono što u Zakonu o sportu i Zakonu o sportskoj inspekciji postoji".

Odbacuje mogućnost da spomenute izmjene stupe na snagu u obliku uredbe sa zakonskom snagom, budući je Vlada na odlasku i do imenovanja nove može obavljati samo tehničke stvari. Prof. sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar ponavlja - zakone i izmjene donosi isključivo Sabor koji se samoraspustio.

"Prema tome, ukidati stavke članka zakona koji je važeći, u takvom statusu u kojem je Vlada, odnosno ministar u ostavci, samo je daljnje provociranje zdravog razuma građana i stvaranje određenog kaosa i slanje poruke štetnosti uopće rada ove Vlade i politike koja bi trebala imati najveću odgovornost. Kome se nešto ne sviđa, ima mogućnost to ne provoditi, a još će mu Ministarstvo u tome pomoći."

"Krajnje je problematično mijenjati zakone uredbom, kad se to moglo riješiti u normalnom postupku izvršenjem zakona. ili drugim riječima, zakone ne treba mijenjati zbog toga što se nisu proveli, nego ih treba provoditi."U međuvremenu, huligane koji su izazvali prekid utakmice Hrvatska - Češka u Francuskoj, predsjednica je nakon orjunaša prozvala teroristima. U intervjuu za N1 rekla je da ju je iznenadila reakcija hrvatske javnosti.

"To nije bila rekacija službenim priopćenjem, nego na Facebooku gdje smo malo osobniji. Ali dobro, dopuštam da se u Hrvatskoj stvari shvaćaju drugačije", kaže Kitarović koja smatra da su izazivači nereda politički motivirani i da iza njih stoje političke struje.

"Međutim, moram reći da sam pogriješila kad sam nazvala te ljude orjunašima, trebalo ih je nazvati teroristima. To je pravi izraz za njih jer oni sve ljude i cijelu državu drže u nekakvom strahu od toga što će se dogoditi."

Istovremeno je o Zdravku Mamiću, vlasniku USKOK-ove optužnice za malverzacije na štetu kluba i države, poručila ‘‘svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno‘‘.

Neka institucije rade svoj posao, neću se miješati, ali štitit ću slobodu i integritet svakoga, kazala je predsjednica.Poruka Mamićevim sluganima: ne možete vi izmijeniti zakon onoliko puta koliko ga mi možemo donijet, preko Facebooka poručio SDP-ov Peđa Grbin.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.