Politika

I dalje napeto u Turskoj

Evakuiran parlament u Ankari

Evakuiran parlament u Ankari

Svijet zabrinuto prati razvoj događaja u Turskoj. EU i SAD pozivaju na poštivanje ljudskih prava i vladavinu zakona, a u Turskoj strah od novog puča, pucnjava, pa i evakuacija parlamenta.

I dalje napeto u Turskoj. Tisuće građana i sinoć su izišli na trgove u znak potpore predsjedniku Erdoganu. Obratio im se ministar poljoprivrede Faruk Celik.


"Uzrokujući probleme i vojnim udarom žele nas povući u kaos. To nitko nije uspio, pa neće ni oni."
Ispred zgrade suda u Ankari, gdje se ispituju generali i admirali osumnjičeni za umješanost u puč, odjeknula je danas pucnjava. Turski vojnik zapucao je iz automobila, ali brzo je onesposobljen. Zbog dojave o mogućem napadu evakuiran je parlament u Ankari, a pred zgradu su stigle vatrogasne ekipe.
Napad na Gradsku vijećinicu u Istanbulu je i izvršen, pri čemu je u glavu ustrijeljen zamjenik gradonačelnika okruga Sisli koji se nalazi u kritičnom stanju. Predsjednik Erdogan naredio je borbenim avionima da patroliraju zračnim prostorom. Prema informacijama turskog CNN-a na popisu vojne opreme nakon neuspjelog puča nedostaju 42 helikopetra, što upućuje na to da bi moglo doći do novog pokušaja svrgavanja Erdogana sa vlasti. Istodobno stiže poruka čelnika turske tajne službe da ima još izoliranih slučajeva otpora, ali da su sustavne operacije gotovo završene, pri čemu je 95 posto urotnika osujećeno. Puč koji je državno vodstvo proglasio propalim odnio je 290 života, 1.440 osoba je ranjeno. Privedeno je oko 6 tisuća vojnika i sudaca, otpušteno je oko 8 tisuća policajaca. Čistke i uhićenja i dalje traju.Europska unija i Sjedinjene Američke Države zabrinute su zbog odgovora Turske na neuspeli pokušaj puča.
Turska, kao članica NATO-a i kandidat za članstvo u EU, mora se držati demokracije i ljudskih prava, poručili su američki državni tajnik John Kerry i visoka predstavnica Unije za vanjsku i sigurnosni politiku Federica Mogherini nakon sastanka šefova diplomacija u Bruxellesu.


"Vladavina prava mora se poštovati. Nema isprike za bilo kakav korak koji bi neku zemlju mogle udaljiti od toga."
Upozorila je da nijedna zemlja koja je uvela smrtnu kaznu ne može postati članica EU i da bi uvođenje smrtne kazne moglo spriječiti pridruživanje Turske Uniji. Istu poruku uputio je i glasnogovornik njemačke kancelarke Angele Merke. Podsjetimo, upravo smrtnu kaznu za pobunjenike zaziva Erdogan. Povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn posebno je zabrinut zbog popisa sudaca koji se smjenjuju...


"Popisi su već dostupni, što znači da su bili pripremljeni kako bi se u određenom trenutku koristili."
Reagirale su i Međunarodna i Europska udruga sudaca zabrinuti zbog masovnih smjena tisuća sudaca za koje, kako navode, za sada ne postoje dokazi da su na bilo koji način bili uključeni u nasilno svrgavanje vlasti. Izražavaju duboku zabrinutost da je državni udar koji je bio vojni udar, a ne udar sudbene vlasti, iskorišten za instaliranje lojalnih sljedbenika.
Da sadašnja situacija odgovara Erdoganu za progon kritičara, poručuje i islamski propovijednik Gulen iz SAD-a, kojeg je turski predsjednik označio kao duhovnog vođu propalog puča. Izjavio je da se ne boji moguće ekstradicije u Tursku, ali neka se najprije nezavisnom istragom dođe do istine. On umješanost negira.
"Kad pogledate širu sliku, to ne podsjeća na vojni udar, to više podsjeća na holivudski film.",  rekao je Gulen.
Zabrinutost izražavaju i građani Turske koji se pitaju kuda sve to vodi.

"Ne živimo u demokratskoj zemlji sada. Nije bilo ovako prije udara. Bojim se da će biti sve manje demokracije."

Čistke, uhićenja, povremene pucnjave, a točku na i napete situacije u Turskoj odlučio je dati Wikileaks. Planiraju objaviti 100 tisuće dokumenata o strukturama političke moći, a u svojoj objavi navode: pripremite se za borbu.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.