Politika

Opasnost

Američki analitičari pozvali na povlačenje nuklearnog naoružanja iz vojne baze u Turskoj

Američki analitičari pozvali na povlačenje nuklearnog naoružanja iz vojne baze u Turskoj

Američki analitičari pozvali su na povlačenje nuklearnog naoružanja iz vojne baze u Turskoj, upozorivši kako je ta kaotična zemlja preblizu Siriji i takozvanoj Islamskoj državi.

 

Stimson Center, neprofitni think tank u izvještaju  "B61 Life Extension Program: Costs and Policy Considerations" ispitao je sigurnost američkog nuklearnog naoružanja u zrakoplovnoj bazi Incirlik, posebno zato što je turski zapovjednik baze uhićen zbog umiješanosti u propalom vojnom udaru.

Turske su vlasti blokirale bazu, prekinule struju te zabranili let svim avionima iz ili u bazu. No to je manji problem.

"Sa sigurnosnog aspekta, smještanje 50-ak nuklearnih raketa svega 100-injak km od granice sa Sirijom ravno je kockanju. To oružje je beskorisno za europska bojišta i našim NATO saveznicima je više opterećenje nego pomoć", istaknula je Laicey Heeley, koautorica studije u kojoj je naglašeno kako su bombe mamac mnogim teroristima i ostalim neprijateljskim grupacijama, prenosi RT.

Nuklearno oružje smješteno je u Tursku još 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, kako bi se Sovjetski savez malo zabrinuo. Većina američkog arsenala povučena je iz Europe nakon raspada Sovjetskog saveza, no vjeruje se kako je čak 180 zastarjelih B61 nuklearnih bombi i dalje smješteno u bazama pet NATO zemalja - u Belgiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, Italiji te Turskoj.

Neprikladne za moderno ratovanje

Iako su nuklearne bombe relativno beskorisne u modernom ratovanju, s obzirom na raketnu protuzračnu obranu koja bi srušila svaki avion prije nego što bi se približio dovoljno da ispusti bombu, SAD ipak namjerava potrošiti milijardu dolara kako bi produljio rok trajanja 480 nuklearnih bombi, od ukupno 800 B61 koliko ih imaju.

"Te bombe su nevjerojatno skupe, a posve neprikladne za moderno ratovanje", istaknuo je jedan od autora studije Barry Blechmann.

Skupina analitičara predložila momentalno uklanjane svih B61 bombi iz Europe te prestanak kupovine i proizvodnje te bombe. Pentagon bi tom odlukom uštedio šest milijardi dolara.

"Pametan potez bio bi maknuti to oružje i udvostručiti konvencionalne snage koje će uistinu štititi članice NATO-a", zaključio je Blechman.


Dodavanje novih komentara je onemogućeno.